2011. augusztus 12., péntek

Muszlim szemmel?

A szigetelők tanácsait várják

egy muszlimokról szóló

dokumentumfilm alkotói

Októberben mutatják be a Magyarországon élő muszlimokról szóló, jelenleg Muszlim szemmel munkacímen futó dokumentumfilmet, amelyhez a Sziget fesztivál látogatóinak véleményét is kikérik a film készítői - adta hírül ma a kultura.hu weboldal.

A "Magyarok és az iszlám" című könyv egyik címlapterve.

A Civil Sziget Muszlim szemmel elnevezésű sátrában a fesztiválozók véleményére, ismereteire kíváncsiak a film készítői. "A dokumentumfilmet már leforgattuk, jelenleg az utómunkálatok zajlanak. Itt a sátorban arra kérjük a látogatókat, hogy mondják el, ők mire kíváncsiak az itt élő muszlimokkal kapcsolatban" –mondta el Erdős Melinda, a CampFilm Kft. munkatársa, aki szerint a sátor egy kísérlet is egyben.
A fesztiválozók ismereteit egy médiaszociológus által összeállított kérdőívvel mérik fel, ebből az is kiderül, milyen a hozzáállásuk a témához – emelte ki Erdős Melinda. Bár a tesztek alapos feldolgozását csak a Sziget utánra tervezik, az eddigi eredményekből kiderült, hogy nagyon kevés információval rendelkeznek a nem reprezentatív felmérés kitöltői. Híres muszlimokat főleg a terrorizmus témaköréből tudtak említeni, és megdöbbentő módon minden második fiatal összekeverte a zsidó és az iszlám vallást – tette hozzá a filmes szakember. "Ez nem a nyitottság hiánya, ez inkább ismeretek hiánya" – vélekedett. (Javasolhatjuk nekik esetleg a Magyarok és az iszlám című, immár az interneten is elérhető könyv elolvasását!)
Az Európai Integrációs Alap támogatásával készülő, Kis Anna rendezte 52 perces film a Budapesten élő muszlimok mindennapjait mutatja be, illetve azt, milyen nehézségekkel, elutasítással találkozik az, aki meg akarja tartani a vallása előírásait. "Főként bevándorlókról forgattunk, akik az arab országokból érkeztek, arról, hogy miért Magyarországot választották, és milyen itt élni" – tette hozzá. Forgattak budapesti imaházakban és a muszlimok otthonaiban is.
"A legtöbben nagyon nyitottan fogadtak minket, igaz voltak, akik aggódtak az előítéletek miatt" – fogalmazott Erdős Melinda, megemlítve, legtöbben attól tartottak, hogy a bevándorlási hivatal kevésbé tolerálja őket, ha kiderül róluk, hogy hithű muszlimok. A filmes úgy becsülte, Budapesten mindössze egy-kétezer fős muszlim közösség él, vidéken még kevesebb.
A filmet a wwww.muszlimszemmel.hu oldalon lehet majd megtekinteni, de több tévécsatorna is érdeklődött már a produkció iránt.
(Forrás: http://www.kultura.hu/main.php?folderID=882&articleID=316185&ctag=articlelist&iid=1

-----------------OO-----------------------

Éredekes egybeesés, hogy épp a napokban közölt a Népszabadság is egy "A magyar iszlám és a szélsőjobb: átláthatatlan politikai szálak" című írás!