2011. november 5., szombat

Repülőtéren épül Németország legnagyobb könyvtára


EGY „IZGALMAS” KÖNYVTÁR

A világ vezető hírügynökségei, a média nagy része leginkább csak a botrányos, vagy „katasztrofális” eseményekről tudósít. Ebben a negativista, ellenszenves hírtengerben igazán üdítő dolog olyasmiről olvasni, hogy valami nagyot, mértékadót és mindenki számára hasznosat szeretnének alkotni. A tudás nélkülözhetetlen kelléktárai, a könyvtárak, amelyek manapság már nem csak a nyomtatott könyveket, folyóiratokat, újságokat, képeket stb. gyűjtik, rendszerezik, teszik használhatóvá az olvasók, a felhasználók részére, hanem a digitalizált dokumentumokat is, amelyek még többfélék lehetnek…
Mindezek után lássuk, hogy mi is készül Németországban:

A korábban bezárt berlini Tempelhof repülőtéren épülhet meg Németország legnagyobb bibliotékája, a Berlini Központi Könyvtár, amelynek a tervek szerint 2020-ra kell elkészülnie.
A tempelhofi repülőtér
(MTI) - 2011. november 2. A 60 ezer négyzetméteres új épületben az elektronikus adatbázis mellett 3,4 millió nyomtatott kiadványnak is helyet kell biztosítani. Claudia Lux, a könyvtár alapítványának igazgatója reméli, hogy az új létesítmény építészeti jelkép is lesz majd.
Az SPD és a CDU a berlini koalíciós tárgyalásokon megállapodott már a könyvtárépítésről, amelynek költsége 270 millió euróra (több mint 80 milliárd forintra) tehető. Claudia Lux reményei szerint az épület alapkövét 2016-ig letehetik. Olyan "izgalmas könyvtárat" szeretnének, mint amilyen például az egyesült államokbeli Seattle-ben található. Az ottani városi könyvtárat a Pritzker-díjas világhírű holland építész, Rem Koolhaas és csapata tervezte, a tagolt homlokzatú üvegpalota azóta emblematikussá vált, ugyanis a funkciókhoz tervezték a furcsa formájú, 11 emeletes épületet. A nem fikciós könyveket például nem termekben, hanem egy 4 emeletes "spirálban" sétálva találják meg a látogatók. Az észak-amerikai könyvtárban emellett hatalmas közösségi tereket is kialakítottak.
A német alapítvány igazgatónője ugyanakkor úgy véli, hogy a berlini könyvtár esetében nem csak már elismert építészek jöhetnek szóba. "Szükségünk van a fiatalokra is, akik tudják, mit jelent a digitális és a mobil kommunikáció" - jegyezte meg Claudia Lux.
A Berlini Központi Könyvtár napi mintegy 5 ezer látogatójával az egyik leglátogatottabb kulturális intézmény a német fővárosban.
Az új könyvtár helyének kiszemelt tempelhofi repülőteret majdnem pontosan három éve, 2008. október 30-án zárták be, mert gazdaságtalanul működött. A berliniek egykori kedvenc repülőtere elsősorban azzal írta be nevét a történelembe, hogy a szovjetek által 1948 júniusában életbe léptetett, Nyugat-Berlin kiéheztetését célzó blokád idején a szövetségesek légihídjának, a világ legnagyobb humanitárius akciójának szimbóluma lett. Az 1949 májusáig tartó blokád hónapjaiban mintegy 200 ezer amerikai és angol repülőgép landolt Tempelhof betonján.