2011. június 17., péntek

Kosztolányi arabul

AKI NEM TUD ARABUSUL...



Érdekes kulturális hírre találtam, de talán nem is a hír érdekes annyira, hanem
ahogy azt a szerző (Bíró-Balogh Tamás) előadja.
Íme:

Amikor 2005 kora tavaszán Szófiába utaztam, A bolgár kalauz című kétnyelvű novelláskötet bemutatójára, itthon felejtettem az olvasnivalóimat, így a hotelszobában éjszakánként az Esti Kornél frissen megjelent bolgár fordítását olvasgattam - anélkül, hogy tudnék bolgárul. Egy évtizednyi oroszóra után ragadt rám azonban annyi, hogy a cirill betűket felismertem, és ezt-azt meg is értettem. Rájöttem például, hogy az

Атлас:
падна в несвяст

az annyi mint:

Atlasz:
Hanyatlasz.

A nemrég megjelent arab nyelvű Kosztolányi-novelláskötettel azonban nem volt ilyen könnyű dolgom. Szó szerint egy szót sem tudok elolvasni belőle. Szerintem nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Meglehet azonban, hogy mások nem próbálkoznak meg vele.
Azonnal le kell szögezni, hogy a kötet megjelenése kulturális szenzáció is lehetne akár, ha a Kultúra mostanában normális dolgokról szólna (Kosztolányinak több munkája is van rovásírással a MEK-ben pl.). Kosztolányi írásait igen sok nyelvre lefordították már. Ő maga elképesztő erőfeszítéseket tett azért, hogy már életében kiadják őt németül, franciául, angolul, olaszul, volt lengyel fordítás is, meg orosz, bár ez utóbbiról feltehetőleg nem tudott. Azóta sok nyelven kiadták, sok művét újra is fordították már. Kosztolányi arabul - ez viszont világpremier. Soha egyetlen írása nem jelent még meg arab nyelven. Nyilván arról kéne szólni a fanfároknak, hogy itt nemcsak nyelvek és irodalmak, hanem kultúrák is találkoznak, és ha nem is kéne megküldeni a kötetet minden egyes egyiptomi állampolgárnak, a magyar egyetemi városok főbb könyvtárainak mindenképp. Kétlem, hogy a kiváló gyomai OMART könyvesboltban akárcsak egyetlen példány is gazdára találna, de egy-két orvostanhallgató talán föllapozhatná.
Már az olvasás elején megakadok. Hol is kezdődik ez a könyv? Bónus Tibornak mégis igaza van, az olvasás elemi szabályaival sem vagyok tisztában. Nem álnaivitás, tényleg először van kezemben arab könyv. Korábban volt ugyan egy általános elméleti tudásom arról, hogy egy arab szöveget jobbról balra olvasnak, de tapasztalati nem. Meg kell szoknia a kéznek, hogy hátulról lapozok előre, és meg kell szoknia a szemnek, hogy a sorok többször is az elejükön érnek véget. A kalligráfia pedig, nem túlzás, rejtélyes.
Becsületesen végiglapozom, többször is. Megpróbálok rájönni, mit olvasok éppen. A prózai - mert a sorok végigérnek - szövegek alatt föltüntetett keletkezési évszámok és a szövegek struktúrája támpont számomra. Például a 93-100. oldalon található írás 1929-ben született, és 4. számozott része mindössze egy félsornyi mondatból áll. Ez nem lehet más, csakis a Cukrászda című novella! És így tovább. A borítón látható kulcs elég egyértelműen utal A kulcs című novellára. A kötetbeli novella és a könyv címének kalligráfiája hasonlít, ebből arra a következtetésre jutok, hogy a könyv címe is: A kulcs. Kezdek érteni arabul.



A gyűjteményben tizenhárom Kosztolányi-novella szerepel, sorrendben (hátulról előre): Ezüst Mária (1931), Vasúti tolvaj (1933), Fürdés (1925), Tengerszem (1933), Orrvérzés (1906), A kulcs (1932), Az esernyő (1912), Koszorú (1930), Szegény kis beteg (1912), Cukrászda (1929), Boszorkány (1907), Ruhatár (1932) és Amália (1913). A kötet tehát jó érzékkel, azaz nem egyenlő arányban válogat a korai és a kései novellákból: Kosztolányi első írói korszakából kevesebb - öt - novella került a gyűjteménybe, míg az érettebb rövidprózák közül több (nyolc). És mivel a kötet nem kronológiai sorrendben adja a novellákat, azaz nem Kosztolányi „írói fejlődését" mutatja, ehelyett inkább egy új konstrukcióban az egészről próbál meg valamiféle összképet adni.
A Kosztolányi-prózák mellett két kísérő tanulmány is olvasható. Mivel az arabok is arab számokat használnak, a számokat értem ezekből az írásokból. Ezek alapján merem írni, hogy az első tanulmány Magyarország történelméről szól (1000, 1241-1242, 1458-1490, 1526, 1541... stb., egészen 1956, 1990, 2004-ig), míg a másik Kosztolányi (1885-1936) életrajzát és pályájának főbb állomásait mutatja be. Az elsőt két térkép (egy 1920 előtti és egy az utáni), az utóbbit egy vers egészít ki, amelynek tördelése némiképp eltér ugyan az ismerttől, de bizonyos, hogy A szegény kisgyermek panaszainak bevezető darabja, a Mint aki a sínek közé esett.
Magamtól, vagyis önerőből nem mernék ilyen kijelentéseket tenni. A kötet tartalmára és a vers címére vonatkozólag megkérdeztem a kötet fordítóját, az 1983-ban született Serifa Mohamedet. Serifával a szegedi bölcsészkaron találkoztam először, Ilia Mihály szobájában, mert természetesen ő mutatott be minket egymásnak. Serifa Kairóban él, de tanszékünkön szeretne a jövőben Kosztolányival behatóbban foglalkozni, már témája is van, Kosztolányi és Juszuf Idrisz prózáinak komparatív vizsgálata. A könyvet Zimonyi Istvánnal közösen hozta tető alá. Zimonyi a szegedi egyetem tanszékvezető habilitált docense 2007 óta igazgatja a kairói kulturális tanácsosi hivatalt. Ő írta a Magyarország történetéről szóló bevezető fejezetet is.
Kosztolányi egy korai - Ady Endrének 1907. május 31-én írott levelében írt - ars poeticája szerint saját írásművészete így születik: „hirdetem, ami nincs, s bámulom a semmit, az ürességet, ami nekem mégis több, mint az egész buta világmindenség. Én a négy fal között látok délibábokat, a levegőbe rajzolok perzsa arabeszkeket." A 2010-ben megjelent egyiptomi novellaválogatást pedig éppen az Arabesque kiadó gondozta. Bár nincs összefüggés a levél és a kiadó között, egybecsengésük mégsem véletlen.

Végül: van hozzászólás is a fentiekhez.
"Gyöngyösi Csilla Nelli  - szerzés: Hát nincs égetően szükségem rá, de szivesen vásárolnék egyet, amennyiben nem túl drága. Azt lehet tudni, hogy hol lehet kapni?
Kedves Gyöngyösi Csilla Nelli, kérdésére a válasz annyi, hogy a könyvet kapni - mármint rendesen, boltban -, azt hiszem, Kairóban lehet. Viszont akinek okvetlenül szüksége van rá, annak - szintén azt hiszem - tudok szerezni. Üdv: BBT"

Forrás: Bárka Online

Múzeumok Éjszakája Budapesten

Egy kis keleti kultúra

avagy:

az Ezer1éjszaka kultúrája 

az Iparművészeti Múzeumban

2011. június 24 - 25. 
A program szórólapja
 ...és a részletes program:

2011. június 24. péntek 18-02 óráig
Ezernyi program egy éjszakában a Közel-Kelet jegyében! Perzsa és török koncertekkel, török néptánccal, filmvetítésekkel, iráni divattal és közel 100 iparművészt felvonultató Kreatimm vásárral várunk mindenkit. Zsolnay-mázas épületkerámiáink töredékeire ékszertervező pályázatot írtunk ki, melynek nyertes darabjait szintén megcsodálhatják és megvásárolhatják új boltunkban!
18.30 Dr. Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatójának köszöntője.
        Őexcellenciája Saeed Seyed Agha Banihashemi, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete megnyitja a programot

19.00–20.00 Arasinda koncert Bede Sarolta – ének; Juhász Endre – oboa, szaxofon, bombard; Bakos Csaba – davul, derbuka; Bata István – basszusgitár és Nyitrai Péter – saz baglama, oud, cümbüs, kaval, zurna.
Az Arasinda együttes 16 éve alakult és azóta rendszeres fellépője hazai és európai folk, illetve történelmi tematikájú fesztiváloknak. A zenekar feldolgozásainak kiindulópontja és hangszerelésbeli alapja a török népzene, mely részint eredeti hangszereken, s a baglamán, oudon, cümbüsön, kavalon, zurnán, derbukán, és természetesen török nyelven előadott énekhangon jelenik meg, részint pedig az Európában elterjedtebb hangszerek (oboa, szaxofon és basszusgitár) hangszínével keveredve adják az Arasinda sajátos hangzásvilágát. A feldolgozásokban megjelenő eredeti török dallamvilág a zenekar szólistáinak egyéni improvizációival váltakozik, mely hol a jazz felé, hol a keleti taksim hangzása felé viszi el a dallamívet.
20.00-20.40 Dolunay török néptáncelőadás – a tánccsoport Törökország régióinak hagyományos táncait bemutató előadással készül az estre.

21.00-20.00 Perzsa koncert - Hessam Habibi
Hessam Habibi – ének, dotar. Igazi zenei csemegeként a perzsa, kurd, török, törzsi és sámánisztikus zenei hagyományokból is táplálkozó Észak-Khorászán népzenéje tárul elénk. Dotar kísérettel elevenednek meg a helyi költemények, és a hagyományos naqqali stílusban elmesélt történetek.

22.30-23.30 Közel-Keleti népzenei koncert – iráni, pakisztáni, török, arab és magyar dallamok találkozása Majda Mária Guessous és Boros Gerzson Dávid tolmácsolásában. Az est alkalmával olyan autentikus hangszereket is megismerhetünk, mint a török saz, a koboz vagy a darbuka, és a doromb.

0.00-1.00 Achmed herceg kalandjai – Lotte Reininger 1926-os animációs némafilmje igazi filmművészeti csemege, hiszen ez az első fennmaradt animációs film. Az Ezeregyéjszaka egyik meséjét feldolgozó alkotás egyedülálló képi világával a wayang árnyjátékokat idézi, a film magával ragadó kidolgozása és örökérvényű meséje lebilincseli nézőit. A rendező alkotótársai Walter Ruttmann, Berthold Bartosch vagy Carl Koch voltak.
1.00-2.00 Dj Milendee - Hagyományos perzsa dallamok modern felfogásban.

Folyamatos programok:
Szentivánéji Kreatimm design-vásár közel 100 iparművésszel. A földszinten keramikusok, üveg-, és porcelántervezők, az emeleten textil-, ékszer- és kiegészítő-tervezők, valamint az enteriőr-designerek és grafikusok mutatják be legújabb alkotásaikat. Különleges vendégünk: Empurple – Arghavan Shekari iráni divattervező kollekciója, és iráni kézműves termékeket is bemutatunk.
 Gyerekprogramok: ékszer-, amulett- és talizmánkészítés. A gyermekek és az érdeklődő felnőttek a gyakorlatban is megismerkedhetnek a korabeli ékszerek és az ebben az időszakban is népszerű amulett- és talizmán-készítés rejtelmeivel. Ez utóbbiak különös jelentősége nem csak abban áll, hogy tulajdonosuk számára, mint mágikus tárgyak védelmet jelentenek, de önbizalmat is adtak a külvilág mindenféle ártó hatásával szemben.
Perzsa nyelvi gyorstalpaló.
Iráni filmvetítés – a Díszteremben iráni filmeket vetítünk (angol felirattal).
18.30—20.00 Yad o Yadegar
Rendező: Farhad Varahram és Mostafa R. Karimi
Az izgalmas dokumentumfilm során körbejárhatjuk Irán legszebb tájait, az ország peremén húzódó zord hegységektől, a központi száraz síkságon át a tengerpartokig, de megismerhetjük a terület történelmét a legelső perzsa törzsek érkezésétől a közelmúlt teokratikus államrendjéig és megpróbálhatjuk megérteni az ország ellentmondásos kapcsolatát a modernitással. Lenyűgöző képek és magával ragadó zene mellett mutatkoznak be Irán természeti szépségei, hagyományai és lakosai.
20.30 —21.45 101 sal Baladieh
Rendező: Orod Attapour
A film Teherán önkormányzati politikáját mutatja be, megvilágítva azokat a társadalmi és politikai hatásokat és változásokat, amelyekkel egy 200 éves főváros és hivatalai szembesülhetnek.
22.00—22.35 Dastha va najvaha
Rendező: Babak Behdad
Egy üvegáru bolt történetén keresztül ismerhetjük meg a hagyományos iráni kézművesség válságát.
23.00—23.26 Maryam Jazirehye Hengameh
Rendező : Mehrdad Oskui
A filmben egy asszony és vak férje mutatja be mindennapjait a Perzsa-öböl partján.
23.30—23.45 Rozi dar Bazar
Rendező: Djalal Mehman Nawaz
Egy teheráni bazár, nyitástól zárásig.
00.00—01.30 Yad o Yadegar
Rendező: Farhad Varahram és Mostafa R. Karimi

Az Üvegcsarnokban a programok közötti szünetekben az Ezeregyéjszakát idéző némafilmek részleteit, illetve iráni filmtöredékeket vetítünk zenei aláfestéssel. A vetítésre kerülő némafilmek: George Melies: Az arab éjszakák palotája (1906); Douglas Fairbanks: A bagdadi tolvaj (1924); Ferdinand Zecca: Ali baba és a negyven rabló (1902).
Kiállításaink:
Törékeny harmónia - Klasszicista porcelánok a zágrábi Muzej Marton gyűjteményéből
Két korszak határán – Perzsa művészet a Qádzsár korban (1796-1925)
Főúri öltözetek az Esterházy-kincstárból
Oszmán-török szőnyegek
Gyűjtők és kincsek

Étel-ital: Kaltenberg Étterem, Kék Ló Fashion Pub, bio gyümölcslevek és fagylaltok
A nálunk elővételben jegyet váltók között 10 db egyedi, Zsolnay-mázas épületkerámiát, 2 fős perzsa vacsorát, 2 fős vacsorát a Kaltenberg Étteremben és értékes design-ajándékcsomagot sorsolunk ki.
A program támogatói: Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövetsége, ELTE Iranisztika Tanszék
Forrás: Ezer1éjszakában - Múzeumok Éjszakája az Iparművészeti Múzeumban

"Iszlám veszély Líbiában"

CSALÓDTAK A FELKELŐKBEN?

Az MTI-re hivatkozik abban a hírében az ATV, amely arról szól, hogy iszlám veszély van Líbiában. 

Líbiai „iszlám veszélyre” figyelmeztet egy védelmi kérdésekkel foglalkozó francia és külföldi szakértőkből álló csoport a Moammer el-Kadhafi líbiai vezetővel szemben álló felkelőknél tett látogatásukról készített jelentésben. 

„Az igazi demokraták kisebbségben vannak a felkelőket tömörítő Átmeneti Nemzeti Tanácsban, és meg kell osztaniuk a hatalmat Kadhafi egykori támogatóival, a monarchistákkal és a radikális iszlám bevezetését szorgalmazókkal” - olvasható a delegációt vezető Eric Denécé, a francia információs kutatóközpont (CF2R) igazgatója és Yves Bonnet, a francia kémelhárítás korábbi vezetője által kedden Párizsban nyilvánosságra hozott jelentésben.
   
A szakértők március 31. és április 25. között jártak Tripoliban, majd a felkelők irányítása alatt álló keleti országrészben.

Iszlám egyetem nyílt Tiranában

Nem kell a Közel-Keletre utazniuk?

Iszlám egyetem nyílt Tiranában. Az albán hatóságok ezzel szeretnék minimálisra csökkenteni azok számát, akik a tradicionális iszlám hívei. Az Amerikához különös érzelmi szálakkal kötődő albán muzulmán közösségen belül az utóbbi időben jelentős feszültséget keltettek a Közel-Keleten képzett imámok. Európában akkortájt döntöttek úgy, hogy a közel-keleti hatás ellensúlyozására felsőfokú iszlám tanintézményeket alapítanak. Elsőként Franciaországban és Hollandiában nyílt iszlám egyetem. Mindkét országban jelentős számú észak-afrikai bevándorló él.

Az albániai muszlimoknak ezentúl nem kell a Közel-Keletre utazniuk, hogy az iszlám teológiát tanulmányozhassák. A tiranai iszlám egyetem létrehozását még 2005-ben javasolta az akkori albán miniszterelnök. Az intézmény megnyitása már utódjára, a jelenlegi kormányfőre maradt.
 
A becslések szerint Albánia lakosságának 70 százaléka muzulmán, húsz százaléka ortodox-, tíz százaléka pedig római katolikus. A kommunizmus időszakában a vallás szabad gyakorlása tilos volt, Enver Hodzsa 1967-ben záratta be a mecseteket és a templomokat.
 
A XX. században a nagy népszaporulatnak köszönhetően a szomszédos Macedóniában és Koszovóban is megnőtt az albánok száma. Ők szinte mindannyian muzulmánok, ezért a tiranai iszlám egyetemre innen is várnak diákokat. (rá)
http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=13174
hírTV

Forrás: http://www.hirtv.hu/kulfold/?article_hid=382522 
 
KOMMENTÁR

A hír elég szűkszavú, de talán mégis sokat mondó. Nem tudható meg ugyan belőle, hogy miért éppen most nyílik iszlám egyetem és például miért nem tavaly, vagy tavalyelőtt nyílott. Ki az, mi az ami éppen most életre hívta? Aztán arról sem szól a híradás, hogy kik lesznek az egyetem oktatói, professzorai, hogy egészen pontosan mit fognak oktatni. Persze lehet róla némi fogalmunk azok alapján, hogy mint írják: „az utóbbi időben jelentős feszültséget keltettek a Közel-Keleten képzett imámok”! Az európai hatalmak rájöttek, jobb, ha maguk nyitnak egyetemet és ott a nekik megfelelő elgondolások szerint képzik, oktatják a hallgatóságot!

 

CIA-ügynököket tartóztattak le Pakisztánban

Az öt pakisztáni férfi sorsa egyelőre ismeretlen

A pakisztáni hírszerzés elfogott öt olyan CIA-ügynököt, akik segítettek Oszama bin Laden megtalálásában, jelentette hírügynökségi forrásokra hivatkozva a The New York Times. Az öt pakisztáni férfi sorsa egyelőre ismeretlen, az ázsiai ország titkosszolgálata, a sokak által rettegett ISI pedig nem hajlandó nyilatkozni az ügyben.

Mint azt a CIA igazgatóhelyettese, Michael J. Morrel múlt heti szenátusi meghallgatásán elmondta: a pakisztáni titkosszolgálatok őrizetbe vettek öt embert, akik segítették az amerikaiakat bin Laden megtalálásában. Az ügynökök között ott van annak a háznak a tulajdonosa, amelyből megfigyelés alatt tartották a terroristavezér rejtekhelyét, illetve a pakisztáni hadsereg egyik Abottabadban szolgáló őrnagyát is letartóztatták, mert részt vett az akcióban. A pakisztáni hadsereg szóvivője azóta cáfolta az őrnagy letartóztatásának hírét, azonban megerősítette, hogy 30-40 embert valóban letartóztattak a kommandós-akciót követő nyomozás eredményeképpen, tudósít a Bloomberg. Hírszerzési források szerint az őrizetesek kérdése felmerült Leon Panetta CIA igazgató múlt heti pakisztáni látogatása során is, azonban nem sikerült áttörést elérni az ügyben.

A múlt heti meghallgatáson az is kiderült, hogy az Egyesült Államok és Pakisztán között – legalábbis hírszerzési szinten – nem igazán jó az együttműködés. Morrel kérdésre válaszolva egy tízes skálán csupán hármasra értékelte az ügynökségek kapcsolatát. Az amerikai elemzők szerint ez annak jele, hogy bin Laden elfogása valóban törést jelentett a kétoldalú kapcsolatokban, ugyanis az amerikai hírszerző közösség tagjai nem igazán tartják elképzelhetőnek, hogy a világ egyik legkeresettebb embere az ISI legalább hallgatólagos támogatása nélkül rejtőzhetett volna egy olyan nagyméretű helyőrség mellett, mint az abottabadi támaszpont.
A bin Laden-akció nagy megaláztatás volt a pakisztáni hadsereg számára, amely addig megkérdőjelezhetetlen tekintéllyel bírt az országban. A bázis közelében végrehajtott akció azonban komoly csapást jelentett a büszke katonák számára, és ennek következtében az egyébként is rendkívül feszült pakisztáni-amerikai kapcsolatok is tovább romlottak. Nem javít a helyzeten az sem, hogy Pakisztánban rendszeressé váltak az amerikai robotrepülők által végrehajtott légicsapások, amelyek sokszor jelentős civil áldozatokkal is járnak, és a pakisztáni kormány szerint durván megsértik az ország szuverenitását. A szenátusi bizottság tagjai szerint a CIA-ügynökök letartóztatása is azt mutatja: válságban van a két ország együttműködése.
Az utóbbi időben a pakisztáni titkosszolgálatok már nem olyan készségesek az amerikaiakkal szemben, mint korábban, mutat rá a The New York Times elemzése. A cikk szerzői szerint az ISI egyre jobban eltávolodik a CIA-tól, és a pakisztániak már nem hajlandóak felderítést végezni az amerikai ügynökségek számára. Az iszlámábádi kormány ezen kívül jelentősen megszigorította a vízumkiadás feltételeit is, így az amerikai ügynökök már nem tudnak olyan könnyen bejutni az ázsiai országba, mint azt korábban megtehették, illetve a robotrepülők bevetését is korlátozná a pakisztáni kormány.
Egy biztos: a korábbi szoros együttműködés az Egyesült Államok és Pakisztán között már végleg a múlté. Az USA elemzői körében egyre jobban terjed az a nézet, hogy bin Laden az ISI – és közvetve a pakisztáni kormány – támogatása nélkül nem tudott volna ilyen sokáig elrejtőzni a végzete elől. A pakisztáni vezetés erre válaszul egyre inkább Kína felé fordul, és Pekingtől remél támogatást biztonságának garantálásához, ami egyrészt katonai, másrészt gazdasági együttműködés formájában valósul meg.
Forrás:



Zavahiri az al-Kaida új vezetője

AZ USA MÁRIS VÉRDÍJAT TŰZÖTT KI A FEJÉRE

Az MTV1 híre:
Oszama bin Laden utódjának választották az egyiptomit. Az amerikai hatóságok vérdíjat tűztek ki elfogásáért.
A megölt Oszama Bin Laden nyomdokaiba lépett Aiman al-Zavahiri. A férfi eddig a terrorszervezet egyik vezető helyettese volt, de mára egyértelműen az al-Kaida fejévé vált. 
A terrorhálózat az egyiptomi Aiman al-Zavahirit választotta új vezetőjévé. Ez egy videóüzenetből derült ki, melyet csütörtökön egy iszlám weboldalon tettek közzé. A terrorszervezetben kisebb vita alakult ki, mikor kiderült al-Zavahiri lenne bin Laden utóda, hisz a vezetőnek folytatnia kell a meghirdetett „szent háborút”. Az egyiptomi vezetőt nem tartják annyira ékesszólónak, de elfogadták, mert kétség kívül az egyik legtapasztaltabb al-Kaida tag. 
Aiman al-Zavahiri
 Zavahiri kinevezése azonban nem meglepetés, ugyanis ő volt bin Laden hivatalos képviselője, és a terrorszervezet egyik alapítója.  Az elmúlt időszakban Zavahiri videóüzenetekben további terrorcselekményekkel fenyegetőzött, de ekkor még kinevezéséről nem volt szó. 
Zavahiri volt bin Laden jobb keze, őt tartják a 2001. szeptember 11-ei események egyik irányítójának, de a nevéhez fűződik a kenyai és a tanzániai követségeken elkövetett robbantások is. Az amerikai hatóságok 25 millió dollár vérdíjat tűztek ki elfogásáért. 
Forrás:

További kapcsolódó információk:




Az emberiség jövője

Tegyük fel, hogy vannak lények, akik a Föld történetét gyorsan mozgó űrhajóból szemlélik, ahonnan a relativisztikus idő-dilatáció miatt a Föld keletkezése óta eddig eltelt mintegy négymilliárd és hatszáz millió (azaz 4.600.000.000) év csak egyetlen évnek tűnik. Legyen ezen képzeletbeli első év kezdete a Föld keletkezése, az első év utolsó és egyben a második év első pillanata pedig a mai nap, amikor ezt a cikket írom. Hogyan látnák az űrhajósok azt, ami itt történik? 

Ha a bevezetőben feltett kérdésre válaszolni akarunk, definiálni kell a négymilliárd-hatszázmillió év és az egy év arányait. Könnyen kiszámítható, hogy az űrhajón egy nap kb. 12.600.000 földi évnek, egy óra kb. 525 ezer évnek, egy perc kb. 8.750 évnek, egy másodperc kb. 146 évnek felel meg, s miközben a Földön egy évezred telik el, ezt az űrhajósok nem egészen 7 másodpercnek érzékelik.

Ezek alapján tekintsük át a valószínű látvány fontosabb eseményeit:

Első év
január 1: a Föld nevű bolygó kialakulása
március 20: az élet keletkezése a mikroorganizmusok szintjén
július 26: a tengerekben megjelennek az első többsejtű élőlények
november 09: a tengerben megjelennek az algák és a gerinctelenek
november 14: a tengerben megjelennek a mészhéjú puhatestűek
november 16: megjelennek a tengeri csigák, ősrákok, szivacsok
november 21: a tengerben megjelennek a páncélos őshalak, korallok, kagylók, gerincesek, tengeri sünök,
a szárazföldön pedig az első mohafélék
november 24: a tengerben megjelennek a tengeri csillagok és a csontvázas halak, a szárazföldön pedig az első kezdetleges növények, harasztok
november 29: megjelennek a páfrányok, ősfák és ősrovarok
december 01: megjelennek a cápák és hüllők
december 02: kialakulnak a kőszén telepek, s a szárazföldön megjelennek az első örökzöld erdők és
a szárnyas rovarok
december 06: a szárazföldön megjelennek a fenyők, a füvek és a mezők
december 08: a tengerben megjelennek a tengeri gyíkok, a szárazföldön pedig a repülő hüllők és az ősmadarak
december 09: lombhullató fák és bokrok megjelenése
december 10: a szárazföldön megjelennek a dinoszauruszok
december 12: a szárazföldön megjelennek az emlős állatok
december 13. 01 óra: megjelennek a tengeri teknőcök
december 13. 18 óra: kihalnak a dinoszauruszok
december 14. 13 óra: megjelennek a krokodilok és a maihoz hasonló kétéltűek
december 15. 08 óra: megjelennek az ősvirágok és a maihoz hasonló madarak
december 16. 03 óra: megjelennek az erszényesek ősei
december 17. 17 óra 30 perc: a szárazföldön megjelennek a főemlősök és a gabonafélék
december 20. 21 óra 30 perc: megjelennek a bálnák, a fókák, és a maihoz hasonló halak, valamint a szárazföldi teknősök
december 24. 01 óra 40 perc: megjelennek a majmok
december 25. 06 óra 10 perc: megjelennek a rágcsálók
december 26. 01 óra 10 perc: megjelennek a denevérek
december 27. 05 óra 45 perc: kialakulnak a trópusi dzsungelek, megjelennek a maihoz hasonló virágok és az emberszabású majmok
december 29. 19 óra 50 perc: a mai lánchegységek felgyűrődése, ragadozók megjelenése
december 30. 14 óra 45 perc: az óceánokban megjelennek a cápák, Európa és Ázsia összekapcsolódik, és ezzel kialakulnak a mai kontinensek, s a nagy füves legelőkön megjelennek az első növényevő emlősök
december 31. 18 óra 15 perc: megjelenik az ősember
december 31. 23 óra 10 perc: megjelenik a mai típusú ember
december 31. 23 óra 59 perc 05 másodperc: az emberi civilizáció kezdete
december 31. 23 óra 59 perc 46 másodperc: Krisztus születése
december 31. 23 óra 59 perc 58 másodperc: az ipari forradalom kezdete
december 31. 23 óra 59 perc 59 másodperc: egy milliárd ember él a Földön
december 31. 23 óra 59 perc 59 másodperc és kb. 750 ezredmásodperc: a globális környezetszennyezéssel megkezdődik a bioszféra intenzív pusztítása

Második év
január 1. 00 óra 00 perc 00 másodperc: a jelen időpont
január 1. 00 óra 00 perc 04 másodperc: az emberiség várható kipusztulásának időpontja
január 1. 00 óra 01 perc 15 másodperc: a bioszféra egyensúlya helyreáll nagyjából azon a szinten, amely. az első év december 20. körüli állapotnak felel meg.

Ez a pesszimistának tűnő jóslat csupán egyszerű extrapolációja annak az elméletnek, amelyet Enrico Fermi Nobel díjas fizikus adott elő egy nemzetközi konferencián, több mint 50 évvel ezelőtt. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy ez a prognózis csupán az emberiség nézőpontjából tűnik pesszimistának, ugyanis a Földön több millió olyan élőlény faj létezik, amelyek szempontjából a prognózis kifejezetten optimista.
S most lássuk a tényeket, amelyek a prognózist alátámasztani látszanak, s azokat az elvi lehetőségeket, amelyek a helyzetet esetleg (bár nem túl nagy valószínűséggel) az emberiség szempontjából kedvező irányba fordíthatják.
Az emberi tevékenységből származó természetkárosító hatások két fő csoportba sorolhatók. Eszerint vannak lokális és vannak globális környezet- és természetkárosító hatások. Bár a lokális hatások következménye egy szűkebb földrajzi környezetben katasztrofális lehet, általában mégsem fenyegeti az emberiséget megsemmisüléssel. Ilyen lokális hatásokra példa a talaj, az ivóvíz, a levegő és az élelmiszerek ólom, kén, klór, stb. vegyületekkel való helyi szennyeződése, de ebbe a kategóriába tartozik még pl. a csernobili atombaleset is. A globális hatások nagyszámú lokális hatás összegeződése révén alakulhatnak ki.
Az emberiség fennmaradását leginkább a tengervíz és a légkör összetételének és fizikai paramétereinek – egymással kölcsönhatásban álló – megváltozása fenyegetheti, amelynek következtében jelentős mértékben módosulhat az éghajlat, és az a kockázat is felmerül, hogy a légkör nem lesz képes hatékonyan kiszűrni a világűrből érkező egészségkárosító sugárzásokat.
Mindez szoros kapcsolatban áll a Föld termikus egyensúlyával, amely utóbbi attól függ, hogy egyensúlyban van-e egyrészt a Földre beérkező és a Földön termelődő hőenergia összege, másrészt a Földről a világűrbe kiáramló hőenergia mennyisége, vagyis, hogy optimális mértékű-e a rendszer „hűtése”. A Földet túlnyomórészt a Nap melegíti, de ehhez hozzáadódik még az a hőenergia is, ami a Föld belsejében zajló radioaktív bomlásokból és egyéb természetes eredetű termonukleáris folyamatokból származik, továbbá az a hőenergia is, amelyet az emberi tevékenység termel.
A Nap felszínén a hőmérséklet kb. 6.000 kelvin fok, és ezért négyzetméterenként mintegy 62-65 megawatt teljesítménnyel sugároz, nagyrészt a látható fény frekvenciatartományában. Ebből a Földre négyzetméterenként kb. 1,3–1,4 kilowatt besugárzási teljesítmény jut, amelynek kb. harmad részét a légkör elnyeli, a többi eljut a talajszintre, amely a besugárzás kétharmadát elnyeli, a többit visszaveri. A Föld felszíne az elnyelt hőenergia hatására felmelegszik, s hőmérsékleti sugárzást bocsát ki az infravörös tartományban. Ez utóbbi kisugárzás mintegy egyharmadát azonban a légkör elnyeli, majd ennek egy részét a talaj-, illetve tengerszintre visszasugározza. Főleg ezen visszasugárzás következménye egy járulékos melegedés, vagyis az úgynevezett „üvegház” effektus, amely nélkül a Föld felszínét örök hó és jég borítaná, túlzott felerősödése viszont kibírhatatlan hőséget okozna.
Az üvegház stabilitása és rendkívül kényes optimális egyensúlya létfontosságú a bioszférát benépesítő élőlények szempontjából. Az egyensúly kisebb mértékű megbomlása esetén természetes önszabályozó folyamatok – negatív visszacsatolások – gondoskodnak az egyensúly helyreállításáról. Az egyensúlyi állapot nagyobb mértékű megbomlása esetén azonban – egy bizonyos kritikus állapot elérésekor – a negatív visszacsatolások helyett pozitív visszacsatolások lépnek fel, és egy önmagát rohamosan felerősítő, láncreakciószerű folyamat alakulhat ki.
Hogy egy jelentősen felerősödő üvegház milyen katasztrofális lehet, arra példa a Vénusz bolygó, amelyen az átlagos hőmérséklet +460 C fok körül van, holott ez üvegház nélkül csak kb. +22 C fok lenne, vagyis az üvegház miatti hőmérséklet-lépcső több mint 400 fok. A Földön az átlagos hőmérséklet kb. +16 C fok, s ez üvegház nélkül kb. –18 C fok lenne, vagyis itt a hőmérsékleti eltérés éppen az optimális 34 fok körül van.
Bár az üvegházi egyensúly elvileg mindkét irányban felborulhat, jelenleg a Földön a melegedési típusú egyensúlyvesztés jelenti a nagyobb kockázatot. A folyamatosan erősödő melegedési folyamat két tényezőből tevődik össze. Az egyik az emberi tevékenységből származó járulékos hőtermelés. Az emberi tevékenységekhez ugyanis energiára van szükség, és minden megtermelt és felhasznált energia végül hővé alakul át.
A másik melegedési tényező az üvegházi mechanizmus felerősödése oly módon, hogy növekszik a légkörben az infravörös elnyelő vegyületek koncentrációja, és emiatt a talajszintről kisugárzott hőenergia egyre kisebb hányada tud csak kijutni a világűrbe. Ha 100%-nak tekintjük azt az energiamennyiséget, amely a sztratoszférában az infravörös sugárzásból elnyelődik, akkor a különböző gázok által képviselt elnyelési hányad hozzávetőlegesen a következő:
széndioxid (CO2) kb.             66%
metán (CH4) kb.                     20%
ózon (O3) kb.                             8%
dinitrogénoxid (N2O) kb.          3%
freon (CF2Cl2) kb.                    3%
   azaz összesen                  100%
Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felsorolt komponensek ilyen megoszlásban vannak jelen a sztratoszférában, ugyanis az egyes vegyületek infravöröselnyelő-képessége jelentősen eltérő. Például azonos térfogatú, nyomású és hőmérsékletű gázok esetén az ózon kb. 2000-szer, a freon pedig mintegy 15000-szer hatékonyabb infravörös-elnyelő, mint a széndioxid. Mivel azonban a széndioxid több nagyságrenddel nagyobb koncentrációban van jelen, ezért ez alkotja a sztratoszféra infravörös elnyelő képességének kb. a kétharmadát.
Az üvegházhatásban természetesen nemcsak a sztratoszféra infravöröselnyelő-képessége játszik jelentős szerepet, hanem a troposzféra is, amelyben az általunk közvetlenül tapasztalható időjárási jelenségek lezajlanak. A troposzférában jelen van egy további, igen hatékony infravörös-elnyelő, nevezetesen a vízgőz, amelynek koncentrációja azonban az időjárási körülményektől függően széles határok között ingadozik.
Érdemes megemlíteni, hogy a fentebbi felsorolásban szereplő dinitrogénoxid és freon nem természetes eredetű, ezek kizárólag emberi tevékenységek termékei. Az emberi tevékenység jelentősen hozzájárul a széndioxid koncentráció növekedéséhez is, hiszen az ipar és közlekedés évenként mintegy 20 milliárd tonna széndioxidot juttat a levegőbe, ami a légkör teljes széndioxid tartalmának kb. 1%-a. Ennek ellenére a légkör széndioxid-tartalma évenként csak mintegy 0,5% mértékben növekszik, mert egyelőre még léteznek bizonyos természetes önszabályozó mechanizmusok, amelyek a növekedési tendenciát mérsékelik.
Statisztikai becslések szerint az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának megoszlása nagyjából a következő:
közúti gépjármű-közlekedésből kb.   60%
energiatermelésből és fűtésből kb.   30%
egyéb emberi tevékenységből kb.     10%
                   azaz összesen                100%
A melegedési folyamatot egyelőre még kompenzálni igyekvő természetes önszabályozó mechanizmusok közül a két legjelentősebb a következő:
1.   A levegőben feldúsuló széndioxid vegyi reakcióba lép a vízgőzzel és azzal szénsavat alkot (CO2+H2O=H2CO3). Ez savanyú eső formájában (amely nem azonos a savas esővel!) lehullik, s a talajszinten található bazaltot mészkővé és homokká bomlasztja szét (H2CO3+CaSiO3=H2O+CaCO3+SiO2), s ezzel a széntartalma tartósan lekötődik. A savanyú eső másik része az óceánokba hullik, és azt különféle tengeráramlatok, főleg a Golf-áramlat a mélyebb tengeri rétegekbe juttatja le.
2.   Egy másik fontos önszabályozás az úgynevezett biológiai visszacsatolás. Ennek lényege az, hogy a légköri széndioxid koncentráció növekedése esetén a Földön megváltozik a növények és állatok aránya, és a több növény több széndioxidot bont le, mint amennyit a lecsökkent állatállomány termel.
Ez utóbbi mechanizmus ma már alig működik, hiszen a Föld biológiai egyensúlyába az ember annyira beleavatkozott, hogy a növények és állatok arányát leginkább a „tervszerű” mezőgazdasági tevékenység határozza meg. Veszélyben van a Golf-áramlat hatása is, amely az éghajlatváltozás miatt fokozatosan lassul, s ha egyszer megáll, nem tud újra megindulni.
Ha a melegedési folyamat elér egy kritikus értéket, a folyamatot erősítő pozitív visszacsatolások túlsúlyba kerülhetnek az önszabályozó mechanizmusokkal szemben, és ez a melegedés rohamos gyorsulását eredményezheti. A két legjelentősebb pozitív visszacsatolás a következő:
1.   A melegedés miatt a felszíni vizek párolgása fokozódik, miközben a felmelegedő levegő egyre több vízgőzt képes elnyelni anélkül, hogy az pára formájában kicsapódna. Mivel a vízgőz igen hatékony infravörös-elnyelő, ez tovább fokozza az üvegházhatást és ezzel a melegedést.
2.   A hó és jégtakarók elolvadása miatt a talaj fényelnyelő képessége fokozódik, fényvisszaverő képessége csökken. Emiatt a talaj több hőt nyel el, és jobban felmelegíti a levegőt.
A pozitív visszacsatolásokat erősítő három legfontosabb emberi tényező a következő:
¨      Az emberiség létszáma növekszik, s mindenki magasabb életszínvonalon igyekszik élni. Statisztikai adatok szerint az átlagos életszínvonal annál magasabb, minél nagyobb az egy főre jutó energiafogyasztás. Ezért az emberiség egyre több energiát termel és használ fel, s minden megtermelt energia végül hővé alakul át.
¨      Az energiatermelés (beleértve a járművek meghajtásához szükséges energiát is) főleg éghető anyagok elégetése útján történik. A még ki nem bányászott szén, olaj és földgáz széntartalma 4.000 milliárd tonna körül becsülhető. Ha ezt elégetjük, a légkör széndioxid tartalma kb. a háromszorosára növekszik.
¨      Az ipar fokozódó nyersanyagszükséglete miatt kiirtják azokat az erdőket, amelyek a légköri széndioxidot lebontják és a szenet lekötik.
Ha azt kérdezzük, hogyan lehetne a melegedési folyamatot megállítani, a válasz meglehetősen bizonytalan. Az emberiség létszámának korlátozása nem lehetséges. Ugyancsak nem lehetséges az egy főre jutó materiális igények növekedésének megállítása, hiszen a józan önmérsékeltre buzdító minden eddigi kezdeményezés kudarcot vallott.
A melegedési folyamat korlátozására esetleg szóba jöhető módszerek:
1.   Olyan ipari, háztartási és járműmeghajtási megoldások kidolgozása, amelyek kevesebb energiafelhasználással nyújtják a megfelelő használati értéket.
2.   Olyan energiatermelési eljárások elterjesztése, amelyek nem úgy termelnek energiát, hogy éghető anyagokat égetnek el, s az utóbbiak részarányénak jelentős csökkentése.
3.   A közúti gépjárműforgalom radikális korlátozása.
Vizsgáljuk meg ezeket a lehetőségeket közelebbről:
Már ma is komoly erőfeszítések folynak olyan használati eszközök megvalósítására, amelyek kevesebb üzemanyag és/vagy villamos energia felhasználásával nyújtják ugyanazt a szolgáltatást. Nagyon fontos ebben a kategóriában az alacsony üzemanyag-fogyasztású gépkocsik kifejlesztése. Jelentős energia-megtakarítást jelent az iparban és a háztartásban alkalmazott elektromos és elektronikus eszközök teljesítmény igényének csökkentése is, pl. energiatakarékos izzók, LCD képernyős tévékészülékek és számítógépek, jobb hatásfokú fűtéstechnika, az épületek fokozottabb hőszigetelése stb. Bár ezen a téren az elérhető megtakarítás a „sok kicsi sokra megy” elve alapján jelentős mértékű lehet, de a melegedési probléma megoldására mindez nem elegendő.
Ami a széndioxidot nem képező energiatermelési eljárásokat illeti, ezen a téren elsősorban a Nap, a szél és a vízi-energia fokozott hasznosítása jöhetne szóba. Ezek különleges előnye még az is, hogy olyan energetikai folyamatokat csapolnak meg, amelyek energiája egyébként is hővé alakult volna át, így gyakorlatilag nem okoznak többlet hőtermelést.
Sajnos a nap- és szélerőműveknek van egy igen komoly hátrányuk, nevezetesen, hogy ezek csak akkor termelnek energiát, amikor süt a nap vagy fúj a szél. Az így megtermelt energiát ezért tárolni kellene, hogy akkor lehessen felhasználni, amikor szükséges. A keletkező hatalmas mennyiségű villamosenergia tárolására azonban ma még csak olyan technológiai megoldások állnak rendelkezésre, amelyek nagyon költségesek és/vagy környezetkárosítók és/vagy fokozottan balesetveszélyesek.
A széndioxidmentes energiatermelés két reálisan alkalmazható megoldása jelenleg a vízienergia és a nukleáris energia. Ezek közül is főleg az utóbbi, mert ebből lehet kivenni a nagyobb teljesítményt. Mindkettő rendelkezik azonban olyan hátrányokkal, amelyek miatt alkalmazásuk a környezetvédő mozgalmak élénk tiltakozásába ütközik. Vegyük első példaként a nukleáris erőművek problémáját, és vessük össze a tulajdonságaikat egy hagyományos széntüzelésű erőművel.
Egy ezer megawatt teljesítményű hagyományos hőerőmű eltüzel évenként mintegy 3,5 millió tonna szenet, és a környezetbe kibocsát többek között legalább 10 millió tonna széndioxidot, 3 millió tonna hamut, 30 ezer tonna salakot, 16 ezer tonna kéndioxidot, ezer tonna port és legalább 5-6 tonna radioaktív sugárzó urániumot, úgyhogy hozzá képest egy atomerőmű kifejezetten környezetbarát. Az utóbbi kijelentés nem túlzás. Ha sikerülne kivonni a több millió tonna szén urániumtartalmát, és a szenet visszatöltenénk a föld mélyére, ahonnan kibányásztuk, akkor az így nyert urániumból egy atomreaktorban meg lehetne termelni azt az energiát, amelyet egyébként a szénerőmű termel. Ráadásul a radioaktív anyagokat nem szórnánk szét a kéményen keresztül a füstgázokkal együtt a környezetbe, hanem összegyűjtve lehetne azt elhelyezni, például a föld alatt, ahonnan eredetileg kibányásztuk, annál is inkább, mert a keletkező radioaktív hulladék mennyisége gyakorlatilag azonos a felhasznált nukleáris fűtőanyag mennyiségével, így a földben ettől nem lesz több sugárzó anyag, mint amennyi eredeti természetes állapotában is volt.
A nukleáris energiát és a radioaktív sugárzást nem az ember találta fel. A Nap attól képes sugározni, mert benne nukleáris fúziós reakció zajlik. A Föld belseje pedig azért forró, mert benne termonukleáris folyamatok termelik a hőt. A Földön élve ősidők óta ki vagyunk téve ionizáló sugárzásoknak. Nem csak a Földből felszivárgó radioaktív radon gázt szívjuk nap mint nap a tüdőnkbe, hanem a Napból és a világűrből érkező ionizáló sugarak is minden másodpercben keresztül hatolnak a testünkön.
Ionizáló sugárzások nélkül nem alakulhatott volna ki élet a Földön. Az ilyen sugárzások ugyanakkor szerepet játszanak többféle egészségi ártalomban, többek között rosszindulatú daganatok képződésében. A daganatos betegségek szempontjából azonban nem ez a legjelentősebb kockázati tényező, hanem sokkal inkább a különféle, nem radioaktív kémiai vegyületek. Egyre több jel mutat arra is, hogy a daganatos betegségek kockázata szempontjából még az elektromágneses sugárzások kategóriájában is a mikrohullámú sütők, a mobiltelefonok és a szoláriumok jelentősen megelőzik a nukleáris eredetű sugárzásokat. Érdemes azt is megemlíteni, hogy a legutóbbi világháborúban a tokiói szőnyegbombázás több halálos áldozatot követelt, mint a hirosimai és nagaszaki atomtámadás együttvéve, és a robbanó- és gyújtóbombák működése során keletkező rákkeltő vegyületek is a túlélőkben hozzávetőlegesen annyi daganatos betegséget okoztak, mint az atomtámadások.
Az ionizáló sugárzásoknak nemcsak káros hatása van. Ilyen besugárzásra is rendszeresen szükségünk van ahhoz, hogy egészségesek legyünk és tovább éljünk. Ma már számos adat bizonyítja, hogy nemcsak a magas, hanem a túlzottan alacsony besugárzási szint miatt is jelentősen megnövekedhet a daganatos betegségek gyakorisága, vagyis ebben is van optimális középút.
Régebben a radioaktivitás pozitív hatása is közismert volt. Néhány évtizede például még számos termálfürdő hirdette büszkén, hogy radioaktív gyógyvize jó hatású a mozgásszervi betegségekre, ivókúraként alkalmazva pedig az emésztőszervi panaszok enyhítésére. A termálvizek és a mélyfúrású kutakból nyert jó minőségű palackozott ásványvizek jelenleg is számottevő mennyiségben tartalmaznak radioaktív izotópokat, bár ezt ma már nem illendő reklámozni, aminek oka egyrészt a hidegháborús időszak propagandája, amelyben a nukleáris eredetű sugárzások veszélyességét irreális mértékben eltúlozták, valamint a csernobili baleset, amelynek hatása szinte sokkolta a közvéleményt. A nukleáris eredetű balesetek ugyanis látványosak, félelemkeltők és szenzáció jellegűek. Az a tény viszont sokkal kevésbé szenzációs, hogy a nem nukleáris erőművek működése során fellépő egészségi károsodások és balesetek áldozatainak száma nagyságrendekkel múlja felül az atomerőművekéit. Azon ugyanis senki nem csodálkozik, ha egy szénerőműben kazánrobbanás miatt meghal néhány ember, hiszen az ilyesmihez már hozzászoktunk, az viszont világszenzáció, ha átmenetileg le kell állítani egy reaktor blokkot egy csővezeték javítása miatt.
Ami pedig a vízierőműveket illeti, kétségtelen, hogy ezek felépítése és üzembe helyezése jelentősen megváltoztatja maga körül az ökológiai egyensúlyt, azonban ilyen helyeken ki szokott alakulni egy újabb ökológiai egyensúly, amely képes hasonló mértékben beleilleszkedni a természet rendjébe, mint az eredeti. Egy 1000 megawatt teljesítményű vízierőmű létesítése például nagyjából akkora ökológiai változást okoz a környezetben, mint egy 5 km hosszúságú autópálya-szakasz megépítése, azzal az eltéréssel, hogy egy ilyen létesítmény működése nem jár ártalmas füstgázok kibocsátásával. Ha csupán a jelenlegi hazai autópálya hálózatunkat 5 kilométerenként egy-egy vízierőműre cserélhetnénk, az ország teljes energia szükségletének sokszorosát termelhetnénk meg anélkül, hogy egyetlen gramm széndioxidot kellene kibocsátani a levegőbe.
Ha számba vesszük a műszakilag reálisan megvalósítható energiatermelési eljárásokat, meg lehet állapítani, hogy mindegyiknek van – kisebb vagy nagyobb mértékben – káros ökológiai hatása. „Tiszta energiaforrás” csak a fantáziában létezik, a valóságban nem. Ezért az energiatermelési probléma megoldása csak olyan kompromisszumok útján képzelhető el, amelyek során a sok rossz megoldás közül kényszerülünk kiválasztani a viszonylag kevésbé rosszakat.
Ami a gépjármű-közlekedést illeti, a környezet- és természetkárosító tényezők között alighanem az autózás jelenti a legnagyobb veszélyt. Egyes vélemények szerint az emberiség kollektív öngyilkosságának leghatékonyabb eszköze nem az atombomba, hanem az autó.
A robbanó motorok égésterében magas hőfokon és nyomáson lép kémiai reakcióba a szénhidrogén (benzin, diesel olaj, PB gáz stb.) üzemanyagot alkotó szén és hidrogén, valamint a levegőben lévő oxigén és nitrogén, s ezért nagy mennyiségben keletkezik legalább három üvegházhatású vegyület, nevezetesen a széndioxid, a vízgőz, valamint különféle nitrogénoxidok.
A Földön jelenleg több mint félmilliárd gépkocsi közlekedik. Ezek elégetnek naponta több mint 2 millió tonna üzemanyagot, vagyis másodpercenként átlag 25.000 litert. Az elhasználódott autókat és alkatrészeiket rendszeresen leselejtezik. Emiatt kidobnak évenként több mint 30 millió gépkocsit, vagyis kb. minden egyes másodpercben egyet, s ezen kívül a szemétbe kerül még másodpercenként 5-6 akkumulátor és 10-12 gumiabroncs is. Ezt az iszonyatos környezetterhelést ez a szerencsétlen bolygó nem fogja korlátlan ideig elviselni. Hogy van-e esély ennek mérséklésére, bizonytalan.
Következtetésként levonható, hogy az emberiség jövőjét megjósolni nem lehet. A természettel vívott mérkőzésünk egyelőre kétesélyes. Azt pedig még senki nem tudhatja, hogy mi fog történni a második félidőben.

Szerző: Héjjas István

Irodalom

  • Michael Brooks: The mysteries of life, New Scientist, 4 September 2004
  • Stephen Battersby: Fire down below (the centre of the earth), New Scientist, 7 August 2004
  • Rachel Nowak: Power tower, New Scientist, 31 July 2004
  • Fred Pearce: Harbingers of doom? New Scientist, 24 July 2004
  • Frederic Hauge & Marius Holm: Give carbon a decent burial, New Scientist, 17 July 2004
  • E. J. McCartney: Optics of the Atmosphere, Wiley, New-York, 1976
  • L. Goldberg: The Absorption Spectrum of the Atmosphere, University of Chicago Press, 1954
  • Marx György: Napfény, üvegház, éghajlat, Fizikai szemle, 1993/4
  • Marx György: Oxigén, ózon, civilizáció, Fizikai szemle, 1993/4
  • Tények könyve, Ráció Kiadó Kft, Debrecen, 1992
  • David Crystal: Cambridge enciklopédia, Maecenas Kiadó, Bp. 1992
  • Akadémiai kislexikon, Akadémiai Kiadó, Bp. 1989
  • Természettudományi kislexikon, Akadémiai Kiadó, Bp. 1989
  • Világatlasz, Cartographia Kft, Bp. 2001/2002
  • Héjjas István: Buddha és a részecskegyorsító, Édesvíz Könyvkiadó, Bp. 2004-10-27
  • Héjjas István: Az élő bolygó, eVilág, 2004. április
Forrás: http://www.pointernet.pds.hu/ujsagok/evilag/2004-ev/11/20070301174111432000000388.html

Ismét bombázta Tripolit a NATO

Összedőlt egy üres szálloda

Robbanások sorozatát lehetett hallani Kadhafi Báb-el-Azizíja nevű főhadiszállásának környékéről, ahonnan sűrű, fekete füst szállt fel. A létesítményt korábban már többször támadta a NATO légiereje.
Találat ért egy üres szállodát is, és az épület romba dőlt, csak egyes falszakaszai maradtak meg - jelentette a helyszínről egy tudósító, akit más újságírókkal együtt a líbiai kormány hívott meg, hogy lássák a károkat. A Wenzrik szálló közel volt közigazgatási hivatalokhoz, valamint az állami rádió és televízió székházához, amelyet korábban már célba vettek NATO-gépek, és legalább egyszer el is találtak.
A lerombolt hotel igazgatója elmondta a tudósítónak, hogy a környező épületeket ért korábbi légitámadások miatt a szálló is megrongálódott, ezért felújítási munkát kezdtek el rajta. Emiatt nem volt hajnalban az épületben senki. Arról nem érkezett jelentés, hogy a hajnali bombázásoknak bárhol lett volna áldozata. Az észak-atlanti szövetség előző nap a főváros Firnak negyedét támadta.
A nemzetközi koalíció csaknem három hónappal ezelőtt a civil lakosság védelmét célzó ENSZ-határozat alapján kezdte meg a légicsapásokat Líbia ellen, ahol ezt megelőzően a Kadhafi távozását követelő békés tüntetések polgárháborúvá fajultak a rosszul felfegyverzett, kiképzetlen lázadók és a kormányerők között. A múlt héten a NATO-gépek az akció kezdete óta nem tapasztalt erővel sújtottak le Kadhafi csapataira, ezzel újra a felkelőket hozva előnybe az állóháborúvá merevedett harcokban.

James Cameron brit miniszterelnök szerdán kijelentette: Kadhafinak már nincs sok ideje hátra. Ennek ellenére a NATO egyes vezetői attól tartanak, hogy az akció túlfeszíti a szövetség erőforrásainak határait. "Az idő a mi oldalunkon áll" - mondta Cameron. "Nekünk itt van a NATO, az ENSZ, és a mi oldalunkon áll az Arab Liga is. A katonai, diplomáciai, politikai nyomás egyre inkább növekszik, Kadhafinak már nincs sok ideje hátra" - tette hozzá. 

Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2011/06/16/15/Ismet_bombazta_Tripolit_a_NATO__egy_ures.aspx

 

Kapcsolódó információk:




 
 

Tarolnak az iszlám bankok

KAMAT NÉLKÜL

Mind nagyobb érdeklődést mutatnak az úgynevezett iszlám pénzügyi konstrukciók iránt a globálisan tevékenykedő bankok. A hithű muszlim bankárok előszeretettel emlékeztetnek arra, hogy az általuk kínált, kisebb kockázatú termékek jobban kiállták a pénzügyi válság próbáját, mint a nyugatiak - írja a Világgazdaság.
Az iszlám pénzügyek (islamic finance) alapjául az a Koránban található kitétel szolgál, amely szerint a kereskedelem megengedett, de a kamatszedés nem. Ezt figyelembe véve egy teljesen önálló pénzügyi szegmens alakult ki a világpiacon, amely a Financial Times becslése szerint már most 900 milliárd dollárnyi befektetést mozgat - olvasható a Világgazdaságban.

A kamatszedésre vonatkozó tilalom megkerülése érdekében a hitelező formálisan nem kölcsönt ad, hanem átmenetileg megvásárolja a hitel felvevőjének valamely értéktárgyát. A hitel felvevője ezután bérleti díjat fizet a tárgy használata után az új tulajdonosnak – vagyis a hitelezőnek – egészen addig, amíg vissza nem vásárolja eredeti áron az illető vagyontárgyat. Állami hitelfelvétel esetén az iszlám bank megveheti például valamelyik közművet, amelyet az illető kormány vagy önkormányzat visszabérel az új tulajdonostól, majd az ügylet lejárta után az eredeti vételáron visszavásárolja.
Az iszlám pénzügyi termékek ugyanakkor egyre nagyobb népszerűségük mellett sem egyeduralkodók a muzulmán országokban. Kifejezett kamatszedési tilalom csak Iránban, Pakisztánban és Szudánban van érvényben – emlékeztet a WirtschaftsWoche. Ehhez képest a dubaji vagy indonéziai pénzintézetek vajmi keveset törődnek a kamattilalommal. Még az amúgy a muzulmán vallási előírásokat szigorúan követő Szaúd-Arábiában is megelégednek azzal a szabályozók, hogy a Koránban szereplő „kamat” szó alatt csak a kizsákmányoló uzsorát értsék.
HVG.HU \ GAZDASÁG
2011. június 16., csütörtök
Szerző: hvg.huhttp://hvg.hu/gazdasag/20110616_iszlam_bankok_terhoditasa

Kapcsolódó információ: