2012. január 10., kedd

Kínai írók perlik az Apple-t

Harminchét mű szerzői jogainak megsértéséért kilenc kínai író perli az Apple-t, összesen csaknem félmilliárd forintnak megfelelő összeget követelnek – adta hírül több magyar nyelvű portál mellett a kreatív.online is. 
Korábban a Baidu ellen is panaszt tettek a kínai szerzők.
Az írók a Kínai Írott Művek Szerzői Jogi Társaságának égisze alatt 37 mű szerzői jogainak megsértése miatt kezdeményeztek eljárást az Apple ellen a pekingi másodfokú bíróságon, mivel az írások ingyen letölthetők a vállalat virtuális áruházán, az Apple Store-on keresztül. Kárpótlásként összesen 11,91 millió jüant (466 millió forint) követelnek - írja az Index, a Caixin.com kínai internetes portál nyomán.
A Kínai Írott Művek Szerzői Jogi Társasága más szerzők kezdeményezésére korábban a Google és a kínai megfelelőjeként működő kereső, a Baidu ellen is hasonló panaszokkal élt. A társaság nyomására a Google hivatalosan is bocsánatot kért az íróktól, a Baidu pedig a több mint 40 érintett szerző 2,8 millió példányban megtalálható művét törölte a találatai közül.
„Az Apple Store felhasználói nem tudják, mely könyvek legálisak és illegálisak, így akaratuk ellenére is kalózpéldányokat rakhatnak virtuális kosarukba. Egy-egy toplistás könyvet átlagosan egymilliónyian töltenek le, ez az egyes írók számára körülbelül egymilliárd dollár veszteséget jelent" - mondta a szövetség szóvívője, Pej Cse-cseng.
Augusztusban egy kínai író, Csou Csin-taj már beperelte a vállalatot, mire válaszul regényét a vállalat levette az ingyen letölthető művek közül, hivatalos döntés az ügyben azóta sem született.

٭٭٭
 A vita persze nem most kezdődött, hiszen korábban

A Baidu ellen is panaszt tettek a kínai szerzők.
Nem egyeztek meg az írók a Baiduval
Peking, 2011. március 24.
Sikertelenek voltak a tárgyalások, amelyeket írók és kiadók folytattak a Baidu internetes keresőóriással a szerzői jogok megsértéséről.
A Baidu – a legnagyobb kínai internetes kereső – 2009 novemberében indította el „Baidu Könyvtár” nevű szolgáltatását, amelyen keresztül a felhasználók megoszthatják egymással különböző anyagaikat, többek között olyanokat is, amelyek szerzőijog-védelem alatt állnak.
Néhány hete több mint 40 neves kínai író nyílt levélben fordult a közvéleményhez, azt állítva, hogy a Baidu ellopta az alkotásaikat, és megsértette jogaikat. A felek ezután kezdeményeztek tárgyalásokat, hogy a felmerülő problémákat megoldják.
Az írók és kiadók azt követelték, hogy a Baidu kérjen elnézést a szerzői jogok megsértése miatt, adjon kárpótlást a szerzőknek és kiadóknak a veszteségeikért, hagyjon fel a jogsértő tevékenységgel, és dolgozzék ki egy olyan működési modellt, amelynek keretében egy írás csak szerzője jóváhagyásával kerülhet fel az internetre.
A négy és fél órás tárgyalás során a Baidu egyik követelés teljesítésére sem mutatott hajlandóságot, így a megbeszélés – amelyen a Baidut 4-en, a kiadókat és szerzőket 6-an képviselték – félbeszakadt.
Forrás: Xinhua


Kommentár:
Ez a két írás is azt jelzi, hogy nemcsak a gazdasági és a politikai élet (pl. az űrkutatás, a hadiipar) de a humán tudományok terén is jelentős változások figyelhetők meg Kínában. Ez a távoli ország már rég nem az, mint aminek az európai emberek többsége hiszi, vagy gondolja. Kína, a kínai emberek épp úgy részt követelnek maguknak a világból, mint a nyugati féltekén élők… talán érdemes erre, és persze a változásokra, egyebek mellett, a mai kor kínai kultúrájára is jobban oda figyelni…