2011. június 24., péntek

A TÖRÖK LÉGITÁRSASÁG LETT EURÓPA LEGJOBBJA


Július 11-től heti 10 járatot indítanak
Budapestről Isztambulba



A TRT (a török állami tévé) híradása szerint átadták a „Skytrax” díjait. E szerint a Török Légitársaság (törökül: Türk Hava Yolları, rövidítve: THY) lett Európa legjobbja. A Török Légitársaság három kategóriában is nagy sikert ért el. Európában ez a légitársaság az egyetlen, amelynek minden utazási kategóriája négy csillagos minőségű, továbbá Turkish Airlines az egyetlen, amely a legjobb minősítést kapta.
A hírek szerint a Török Légitársaság több díjat is nyert az elmúlt napokban, illetve több szakmai elismerésben is részesült ebben az évben.
 
További információk:
Közel 200 millió dollár
A Turkish Airlines idén tavasszal közzétett pénzügyi jelentésében arról számol be, hogy 191 millió dolláros nyereséggel zárta a 2010-es évet. Az isztambuli tőzsdén jegyzett légitársaság növekedési terveivel összhangban növelte tavaly kapacitásait. 

Új helyen
2011. június 1-től a Turkish Airlines járatai a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A Termináljából üzemelnek.
Járatsűrítés
Július 11-től már heti 10 járatot indítanak Budapestről Isztambulba.

„A terror vallásának” nevezte az iszlámot az izraeli kormányfő fia


Nem az első botránya volt

A MagyarNemzet és több más magyarországi napilap és internetes portál is beszámolt róla, hogy az izraeli miniszterelnök fia ismét botrányba keveredett, amikor a „terror vallásának” nevezte az iszlámot. A Netanjahu csemete tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nem jelent meg az előírt időben az katonai egységénél, és felettesei többszöri próbálkozás ellenére sem tudták őt elérni. Tíz nap zárták csak el, holott mások ennél sokkal keményebb büntetést kaptak volna. A kommentátorok egyébként megjegyzik, hogy Jair - apjával ellentétben, aki egy elit harci egységben töltötte el a kötelező katonaéveket – a Netanjahu fiú csupán az izraeli hadsereg szóvivőjének irodájában teljesít katonai szolgálatot.
 
„A terrornak van vallása, mégpedig az iszlám” - idézi a Haaretz nevű lap Jair Netanjahut, aki ezt márciusban írta, amikor a megszállt Ciszjordániában megöltek egy zsidó családot. Két palesztint vád alá helyeztek a fiatal házaspár és három gyermekük meggyilkolása miatt.
A Haaretz szerint a bejegyzés két órával azt követően eltűnt, hogy a lap választ kért a miniszterelnök hivatalától. A 19 éves fiú éppen katonai szolgálatát tölti az izraeli hadsereg sajtórészlegénél.
David Simron, a család ügyvédje nem cáfolta a jelentést, de úgy vélte, hogy „egy tizenéves megjegyzését nevetséges és cinikus dolog felhasználni”.
Az ügyvéd még hozzáfűzte, hogy a fiatalabbik Netanjahu fiú „egy nem hivatalos fórumon adott hangot véleményének” és Jair „mindenkit tiszteletben tart, és kész arra, hogy békében éljen Izrael összes lakosával”.

A Netanjahu fiú azt is írta, hogy a palesztinoknak soha nem volt államuk, és reméli, hogy „nem is lesz”. Továbbá megjegyezte, hogy „nem minden muszlim terrorista, de minden terrorista muszlim”.
Egyébként maga a kormányfő előszeretettel él a közösségi honlapok nyújtotta kommunikációs előnyökkel, politikai üzeneteit gyakorta teszi közzé a Facebook és a youtube honlapján.

Az új orosz űrhajó


A Volga-menti vidéken fog landolni

Az orosz újgenerációs pilótavezérlésű űrhajó, amelyet az Energia rakéta-űrhajós korporáció tervez, a Holdról való visszatérésekor a Volga alsó folyásán levő Asztrahany város környékén fog landolni. A landoló berendezés fogadására Asztrahanytól 100 kilométernyire speciális területet alakítanak ki – közölte Oroszország rakéta-űrhajózási ágazatának képviselője. 2015-re tervezik, hogy az új űrhajó megkerüli a Holdat pilóta nélküli üzemmódban, 2018-ban pedig már személyzettel együtt indul a Hold-körüli pályára – adta hírül az Oroszország Hangja Rádió.

A szárazföli leszállásra képes űrhajó fantáziarajza (Anatolij Zak, russianspaceweb.com)
Az Origo már két évvel zezelőtt hírül adta, hogy a brit Farnborough Air Show kiállításon bemutatták a nagyközönségnek az új orosz személyszállító űrhajó prototípusának (látvány)terveit. Az űreszközt - amely a legendás Szojuz-űrhajókat váltaná le - az orosz RKK Enyergija cég fejleszti, de az Európai Űrügynökség (ESA) is beszállhat.
Az új űrhajó bizonyos elemeit tekintve a még szintén csak terveken létező amerikai Orion-űrhajóra emlékeztet. A 18-20 tonnás űreszköz maximálisan hat személyt juttathat majd Föld körüli pályára (a Szojuz csak ennek felét), négyet pedig egészen a Holdig tud elszállítani. Visszatéréskor - a korábbi amerikai űrhajókkal ellentétben és a Szojuzzzal megegyezően - szárazföldön tud landolni, ahol az ejtőernyős ereszkedés végén rakétás fékezés teszi biztonságossá a földetérést.
Amennyiben létrejön a kooperáció az orosz és az európai fél között, úgy az ESA a visszatérő egységet kiszolgáló műszaki rendszert fogja elkészíteni. Utóbbi terén az űrügynökség már jelentős tapasztalatra tett szert az ATV kifejlesztésével és használatával.
Az együttműködés további fontos eleme lehet, hogy az ESA részlegesen az oroszok rendelkezésére bocsátja a francia-guyanai Kourou űrkikötőt. Az oroszoknak ugyanis drága az egykori Szovjetunió, a mai Kazahsztán területén lévő Bajkonur űrrepülőtér fenntartása. Ugyanakkor felmerült egy új űrrepülőtér létrehozásának ötlete az Amur-folyó térségében, Vosztocsnij közelében, amelyet a tervek alapján legkorábban 2018-ban állíthatnak működésbe.
Feltehetőleg az új űrhajó hordozórakétáját is az oroszok készítik, a Szojuz feljuttatására képes jelenlegi rendszer átalakításával. A jelenleginél nagyobb teljesítmény szükséges ugyanis ahhoz, hogy a Holdat is elérhessék vele. Az is felmerült, hogy az Ariane-5 európai hordozórakéta kisebb átalakítással is képes lenne feljuttatni az új űrhajót.

Kizárólag európai űrhajó is elképzelhető

Az EADS Astrium cég nemrég egy saját, kizárólag európai űrhajó tervével is előállt, amely ugyancsak alternatívája lehet az orosz Szojuznak, esetleg az amerikai Orionnak is. A rendszert a már működőképes, de jelenleg még csak teherszállításra alkalmas ATV-ből fejlesztenék ki.
Ilyen lehetne az új európai űrhajó belseje (ILA 2008)

Napjaink űrhajózási programjaiban egyre fontosabbak a nemzetközi együttműködések. Az űrrepülőgépek nyugdíjazása a jelek szerint előmozdítja az űrtechnológia fejlődését az emberes űrrepülés terén. Egyre több terv lát napvilágot, amelyek részben egymással versengve, részben kooperálva fognak új megoldásokat szülni. A versenyhelyzet az űrtevékenység hasznára válhat, amiből remélhetőleg az ESA-hoz hamarosan csatlakozó Magyarország is kiveszi a részét.

(Terveink szerin a hasonló amerikai elképzelésekről is hamarosan beszámolunk!)

 

PALESZTIN VEZETŐK LÁTOGATÁSA


Törökország támogatja a független palesztin állam elismerését

Talán egyszer majd ő is szabad országban élhet.

A törökországi választások után ismét megélénkült a diplomáciai élet, egymást követve látogatnak az országba a külföldi diplomaták, politikusok. Ahmet Davutoglu, török külügyminiszter a héten előbb a Hamász vezetőjével, Háled Mesaallal folytatott megbeszéléseket, majd Mahmúd Abász is megérkezett és tárgyalt Abdullah Gül köztársasági elnökkel és Recep Tayipp Erdogan miniszterelnökkel is.

Az első híradásokat foglalja össze az alábbi rövid kis összeállításunk:

Törökország kész „mozgósítani” támogatását a palesztin állam elismerésének érdekében - mondta újságíróknak Recep Tayyip Erdogan, miután megbeszéléseket folytatott Mahmúd Abász palesztin elnökkel. Abbász a maga részéről kijelentette, hogy „a kiegyezéshez vezető útról nincs visszafordulás”, és a Hamásszal való nézeteltérések ellenére továbbra is erőfeszítéseket tesznek egy nemzeti egységkormány létrehozására. Erdogan ezzel kapcsolatban is támogatásáról biztosítatta Abbászt, és felajánlotta Törökország segítségét a nemzeti egységkormány kialakításában. A török külügyminiszter, Ahmet Davutoglu a héten korábban a Hamász vezetőjével, Háled Mesaallal folytatott megbeszéléseket. A két rivális palesztin politikai mozgalom, a Jordán folyó byugati partján fekvő területeken kormányzó Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamász Egyiptomban véglegesítette volna a kiegyezésről szóló megállapodást, ám a találkozót alig néhány napja lefújták. A döntés oka név nélkül nyilatkozó tisztségviselők szerint az volt, hogy a felek nem tudtak megegyezni a következő palesztin miniszterelnök személyéről – adta hírül az MTI.

Mahmúd Abász palesztin elnököt fogadta Abdullah Gül török köztársasági elnök is.

Törökország a palesztin függetlenséget segítené

Bár más címmel, de gyakorlatilag az MTI fenti hírét közli a HVG is. A hirszerzo.hu viszont az a címet adta, az ugyancsak az MTI-től átvett cikkének, hogy „Törökország összebékítené a palesztinokat”.