2011. június 24., péntek

PALESZTIN VEZETŐK LÁTOGATÁSA


Törökország támogatja a független palesztin állam elismerését

Talán egyszer majd ő is szabad országban élhet.

A törökországi választások után ismét megélénkült a diplomáciai élet, egymást követve látogatnak az országba a külföldi diplomaták, politikusok. Ahmet Davutoglu, török külügyminiszter a héten előbb a Hamász vezetőjével, Háled Mesaallal folytatott megbeszéléseket, majd Mahmúd Abász is megérkezett és tárgyalt Abdullah Gül köztársasági elnökkel és Recep Tayipp Erdogan miniszterelnökkel is.

Az első híradásokat foglalja össze az alábbi rövid kis összeállításunk:

Törökország kész „mozgósítani” támogatását a palesztin állam elismerésének érdekében - mondta újságíróknak Recep Tayyip Erdogan, miután megbeszéléseket folytatott Mahmúd Abász palesztin elnökkel. Abbász a maga részéről kijelentette, hogy „a kiegyezéshez vezető útról nincs visszafordulás”, és a Hamásszal való nézeteltérések ellenére továbbra is erőfeszítéseket tesznek egy nemzeti egységkormány létrehozására. Erdogan ezzel kapcsolatban is támogatásáról biztosítatta Abbászt, és felajánlotta Törökország segítségét a nemzeti egységkormány kialakításában. A török külügyminiszter, Ahmet Davutoglu a héten korábban a Hamász vezetőjével, Háled Mesaallal folytatott megbeszéléseket. A két rivális palesztin politikai mozgalom, a Jordán folyó byugati partján fekvő területeken kormányzó Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamász Egyiptomban véglegesítette volna a kiegyezésről szóló megállapodást, ám a találkozót alig néhány napja lefújták. A döntés oka név nélkül nyilatkozó tisztségviselők szerint az volt, hogy a felek nem tudtak megegyezni a következő palesztin miniszterelnök személyéről – adta hírül az MTI.

Mahmúd Abász palesztin elnököt fogadta Abdullah Gül török köztársasági elnök is.

Törökország a palesztin függetlenséget segítené

Bár más címmel, de gyakorlatilag az MTI fenti hírét közli a HVG is. A hirszerzo.hu viszont az a címet adta, az ugyancsak az MTI-től átvett cikkének, hogy „Törökország összebékítené a palesztinokat”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése