2011. december 23., péntek

Új legénység a Nemzetközi Űrállomáson

Orosz, európai, amerikai - nemzetközi csapat
Fotó: RIA Novosztyi
(23.12.2011) A Szojuz orosz űrhajó ma ledokkolt a Nemzetközi Űrállomáson. Az új nemzetközi legénység tagjai: Oleg Kononyenko orosz űrhajós, Andre Kuipers az Európai Űrügynökség űrhajósa és Donald Petitt amerikai asztronauta.  A Nemzetközi Űrállomáson Anton Skaplerov, Anatolij Ivanyisin orosz űrhajós és Daniel Burbank amerikai asztronauta vár rájuk.
A hordozórakéta a hozzá csatolt űrhajóval együtt múlt szerdán rajtolt a Bajkonur űrrepülőtérről. A legénységnek fontos missziót kell majd végrehajtania: röppályán fogadnia kell az első kereskedelmi „teherszállítót” - adta hírül az Oroszország Hangja Rádió.

További hírek, információk:
Oroszország és Európa közösen készítik elő kozmikus expedíciókat
Január 25-én lövik fel a Csibisz mikroszputnyikot

Cenzúráztak egy cikket a világ egyik legnagyobb tudományos lapjában


AZ USA-BAN TÖRTÉNT

Science magazin egyik korábbi címlapja.

A Science magazin főszerkesztői közleményben ismertette, hogy az Egyesült Államok biológiai biztonsággal foglalkozó tudományos tanácsadó testületének kérésére megjelenés előtt átszerkesztenek egy madárinfluenzával kapcsolatos cikket.

Holland kutatók szeptemberben egy máltai virológiai konferencián jelentették be, hogy előállították a madárinfluenza (H5N1) mutáns törzsét, amely potenciálisan képes tömegesen embereket megfertőzni. A kutatók a vírus előállításáról szóló cikküket elküldték a Science folyóiratnak, a publikációt azonban felülvizsgálatra visszatartotta az Egyesült Államok biológiai biztonsággal foglalkozó tudományos tanácsadó testülete (National Science Advisory Board for Biosecurity, NSABB). A testület ugyanis attól tart, hogy ha az adatok a nyilvánosság elé kerülnek, akkor bárki előállíthatja a vírust, és biológiai fegyvert készíthet belőle.
2003-ban a Science, a Nature és a PNAS (az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata) is csatlakozott a Tudományos publikáció és a biztonság című állásfoglaláshoz (Statement on Scientific Publication and Security), amely a 2001. szeptember 11-i eseményekre hivatkozva kifejti, hogy „alkalmanként a szerkesztő úgy ítélheti, hogy egy publikáció lehetséges kára felülmúlja a potenciális társadalmi előnyeit. Ilyen körülmények közt a cikket módosítani kell vagy nem szabad megjelentetni”. Dr. Bruce Alberts, a Science magazin főszerkesztője kedden erre hivatkozva adott ki egy közleményt a sajtó munkatársainak a holland kutatók cikkével kapcsolatban.
Bruce Alberts, a Science főszerkesztője
„A Science folyóirat szerkesztői nagyon komolyan veszik az Egyesült Államok biológiai biztonsággal foglalkozó tudományos tanácsadó testületének azt a kérését, hogy csak egy rövidített változatát közöljék a H5N1 madárinfluenza vírus egyik törzsével kapcsolatos kutatási beszámolónak. Az NSABB november 30-án szóban felkérte a Science-t, hogy a dr. Ron Fouchier (Erasmus Medical Center) és munkatársainak a kutatását ismertető cikkből megjelentetése előtt törölje a mind a tudományos módszertani részre, mind a specifikus vírusmutációra vonatkozó részleteket. Az írásbeli ajánlást december 1-jén küldték meg.
Mint dr. Fouchier elmagyarázta egy szeptemberi tudományos konferencián, majd az utána tartott sajtótájékoztatón, kutatása olyan genetikai változásokat ír le, amely lehetővé teszi, hogy a vírus könnyen terjedhessen vadászgörények között. [Ez azért lényeges, mert a görények jó modellállatai az emberi víruskutatásoknak, így ha a vadászgörények között átadódik a vírus, akkor az nagy valószínűséggel emberek között is megtörténik - a szerk.]
Az így létrehozott vírus érzékeny a vírusellenes szerekre és bizonyos oltóanyagjelöltekre, és a róla szerzett tudás vitathatatlanul lényeges lehet az influenza e halálos formája elleni kezelések kifejlesztésének felgyorsításában. Az NSABB annak fontosságát hangsúlyozta, hogy meg kell akadályozni a kutatási részletek rossz kezekbe kerülését. Mi [a Science szerkesztősége] erőteljesen támogatjuk az NSABB munkáját, és elismerjük küldetésének jelentőségét, hogy előmozdítsa azt, hogy a tudomány a társadalmat szolgálja. Ugyanakkor azonban a Science-nek fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy potenciálisan fontos népegészségügyi információkat visszatartsanak a felelősségteljes influenzakutatók elől. Az influenzakutatók közösségéhez tartozó sok szakembernek bona fide szükségük van arra, hogy ismerjék e kutatások részleteit azért, hogy megvédjék a közösséget, különösen, ha pont a vírus rokon törzseivel dolgoznak.
A Science szerkesztői felmérik majd, mi lenne a legjobb előrehaladás. Válaszunk jelentős mértékben függ attól, hogy milyen lépéseket tesz az USA kormányzata. Előáll-e írott, átlátható tervvel arról, hogyan kívánja biztosítani, hogy a publikációból kihagyott bármilyen információ eljusson minden felelősségteljes tudóshoz, aki azért kéri azt, mert szüksége van rá a népegészségügyért és a biztonságért tett törvényes erőfeszítéseihez."
A Science állásfoglalásának megjelenése után a holland kutatók nyilatkozatban közölték, hogy vonakodva bár, de beleegyeznek, hogy a folyóirat a részleteket kihagyva közölje kísérleteik eredményeit. Ron Fouchier és munkatársai bejelentették, hogy az NSABB kérésének megfelelően átdolgozzák a cikküket.