2011. szeptember 8., csütörtök

Törvény védi az újságírókat Irakban

 TALÁN MÁSUTT IS KELLENE HASONLÓ

2011. aug. 9. Az iraki parlament törvényt hagyott jóvá kedden az újságírók védelméről és jogaik megerősítéséről; az ország arról hírhedt, hogy ott a legtöbb a világon az újságírók rovására elkövetett felderítetlen gyilkosságok száma - adja hírül az MTI-re hivatkozva a Magyar Nemzet Online.

Az újságírókat ezután bírói döntés nélkül nem lehet kihallgatni vagy nyomozni ellenük, még ha bűncselekmény gyanújába is keverednek a szakmai munkájukkal kapcsolatban – szól az egyik cikkely. Ugyancsak bírói határozat kell egy újság elkobzásához vagy a megjelenésének megakadályozásához. A törvény előírja, hogy mindenkit meg kell büntetni, ha megtámad egy újságírót a munkája miatt vagy a munkája elvégzése közben. Ha az újságíró megsérül munkája közben vagy miatt, ingyenes állami ellátásban kell majd részesíteni. Az újságíró meggyilkolása esetén családja állami nyugdíjat fog kapni. 

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezet nemrég felhívta a figyelmet, hogy Irakban a rendfenntartó erők nap mint nap zaklatják az újságírókat. Egy másik nemzetközi újságíró szervezet, a Bizottság a Újságírók Védelméért (CPJ) pedig negyedik éve ismét Irakot tette azon országok listájának az élére, ahol a legmagasabb a „büntetlenségi index”, vagyis az újságírók ellen elkövetett megoldatlan bűncselekmények aránya.









Kapcsolódó hírek, információk:
Az ENSZ adatai alapján Mexikó a világ legveszélyesebb országa az újságírók számára. Az Egyesült Államokban székelő érdekvédő szervezet, a Committee to Protect Journalist (Bizottság az Újságírók Védelmében) szerint 1992 óta 58 sajtómunkatárs veszítette életét Mexikóban, akik közül 25-nek a halála közvetlenül összefüggésbe hozható munkájukkal. Mindezen túl a sajtószabadság ellen elkövetett bűncselekményeket vizsgáló különleges ügyész, Gustavo Salas szerint az elmúlt 11 évben 13 újságíró eltűnését regisztrálták.
(http://kitekinto.hu/latin-amerika/2011/08/30/ujabb_mexikoi_ujsagirot_gyilkoltak_meg/)


Megnevezte megbízóit az ukrán újságíró gyilkosa
A volt ukrán elnököt nevezte meg megbízójaként egy újságíró gyilkosa
Meztelenül találtak rá két meggyilkolt mexikói újságírónőre

...no komment!