2012. január 13., péntek

Szaúd-Arábiában terjeszkedik a Coca Cola

980 millió dolláros tranzakció

A Coca-Cola Company megvásárolja az egyik legnagyobb közel-keleti független üdítőitalgyártó cég, a szaúd-arábiai Aujan Industries részvényeinek mintegy felét – erről írt alá megállapodást a két cég -adta hírül a Progresszív Magazin. Ez a legnagyobb volumenű szerződés, amelyet multinacionális cég valaha a Közel-Keleten kötött. A 980 millió dolláros tranzakció lehetőséget biztosít a szaúd-arábiai központú Aujan Industries-nek, hogy a nemzetközi piacon is erősítse márkáit, beleértve a Rani-t és a Barbicant, és javítsa a Vimto regionális kilátásait, a Coca-Cola pedig jelentős részt szerez az egyik vezető közel-keleti üdítőitalgyártó cégben. Az Aujan minden országban az első három helyet birtokolja, ahol jelen van, és évi 850 millió dolláros forgalmával egyike Szaúd-Arábia 100 legnagyobb cégének.
 --------------------------------------------------------------------------
Állítólag már korábban lelepleződött a COCA COLA néven ismert üdítőital, amely „Mintegy 227 gramm alkoholt, 20 csepp narancsolaj, 30 csepp citromolaj, tíz csepp szerecsendió olaj, öt csepp koriander, neroliolaj és tíz csepp fahéjolajat” tartalmaz. Mindeddig titkolták, hogy alkohol lenne benne… 125 évvel az első literek előállítása után, tavaly írták a német lapok, hogy kiderült mi van az összetevőkben!
http://de.news.yahoo.com/34/20110222/twl-versteckter-alkohol-muslim-verklagt-6ae0455.html, http://de.news.yahoo.com/34/20110215/twl-website-lueftet-coca-cola-geheimnis-6ae0455.html
Magyarországon is többször téma volt már, hogy mi van az üvegekben, dobozokban... Igaz, a hazai (nem muszlim) fogyasztók számára az alkohol tartalom lényegtelen. De a többi összetevő azért mégiscsak sokakat elgondolkoztat...

Állítólag ez a cimke az igazi. "Hozzáadott tartósítószer nélkül."
Íme a Coca-Cola állítólagos titkos receptje.
Ha valakinek mégis kétségei lennének, hogy régen is ugyanez volt-e a kólás üvegekben, javasoljuk vegyék szemügyre a fenti régi receptet. E szerint a hozzávalók a következők voltak: vanília, fahéj, koriander és szerecsendió, lime, karamell, narancsolaj, citromolaj, dióolaj, valamint citromsav, koffein és cukor.
A  Coca-Cola Company persze tagadja, hogy napvilágra került recept az övék lenne. „Sokan próbálták már megfejteni a titkos formulát, de még soha nem sikerült” - mondta Kerry Tessler, a vállalat szóvivője.
Bár korábban már sokat azt jósolták, hogy vége kólának, úgy tűnik sem a korábbi sem az újabb „leleplződések" sem az összetevők kétes, vagy káros volta nem állja útját a a Coca-Cola néven ismert üdítőital további terjeszkedésének. A szaúd-arábiai cég, amelynek a kólások megvásárolják vagy talán már meg is vásárolták a részvényeinek mintegy felét, nyilván nem mást, mint Coca-Colát fog gyártani...


Mégis létezik a Tatuin?

KÉT NAP TARTOZIK AZ ÉGITESTEKHEZ
Jelenet a Tatuin bolygón. (Fotó: Star Wars )
A Csillagok háborúja című filmből ismert Tatuin bolygóhoz hasonló két távoli planétára bukkant a Kepler űrteleszkóp: az égitestekhez egyaránt két nap tartozik.

A felfedezésről a Nature című tudományos folyóiratban írtak a San Diegó-i Állami Egyetem William Welsh vezette munkatársai.
„A konstelláció a Star Wars című filmben szereplő Tatuin nevű kitalált bolygóra emlékeztet” - hangsúlyozta Josh Carter, a tanulmány társszerzője, a Harvard-Smithsonian Központ munkatársa.
A filmben a Tatuin bolygó a főhős Anakin és Luke Skywalker otthonául szolgált, a most felfedezett, Kepler-34b és Kepler-35b névvel ellátott planéták azonban nem alkalmasak az életre: gázneműek, nagyságuk a Szaturnusnak felel meg. A Kepler-34b 289 nap alatt kerüli meg a két napját, amelyek egymást 28 nap alatt kerülik meg.
A Kepler-35b 131 nap alatt tesz meg egy kört két saját napja körül, amelyek 21 nap alatt kerülik meg egymást. A Kepler űrteleszkóp felvételeivel foglalkozó kutató már 2011 szeptemberében felfedeztek egy két nappal rendelkező planétát. Akkoriban még nem volt világos, hogy csupán különleges véletlenről van-e szó.
Egy csillagpár környezete korábban túl kaotikusnak bizonyult egy planéta létrejöttéhez. Feltehetőleg azonban több milliónyi, dupla nap körül köröző bolygó van a Tejútrendszerben - mondta el Welsh, aki a felfedezést az Amerikai Csillagászati Társaság (AAS) éves ülésén mutatta be Austinban.

hvg