2012. január 13., péntek

Mégis létezik a Tatuin?

KÉT NAP TARTOZIK AZ ÉGITESTEKHEZ
Jelenet a Tatuin bolygón. (Fotó: Star Wars )
A Csillagok háborúja című filmből ismert Tatuin bolygóhoz hasonló két távoli planétára bukkant a Kepler űrteleszkóp: az égitestekhez egyaránt két nap tartozik.

A felfedezésről a Nature című tudományos folyóiratban írtak a San Diegó-i Állami Egyetem William Welsh vezette munkatársai.
„A konstelláció a Star Wars című filmben szereplő Tatuin nevű kitalált bolygóra emlékeztet” - hangsúlyozta Josh Carter, a tanulmány társszerzője, a Harvard-Smithsonian Központ munkatársa.
A filmben a Tatuin bolygó a főhős Anakin és Luke Skywalker otthonául szolgált, a most felfedezett, Kepler-34b és Kepler-35b névvel ellátott planéták azonban nem alkalmasak az életre: gázneműek, nagyságuk a Szaturnusnak felel meg. A Kepler-34b 289 nap alatt kerüli meg a két napját, amelyek egymást 28 nap alatt kerülik meg.
A Kepler-35b 131 nap alatt tesz meg egy kört két saját napja körül, amelyek 21 nap alatt kerülik meg egymást. A Kepler űrteleszkóp felvételeivel foglalkozó kutató már 2011 szeptemberében felfedeztek egy két nappal rendelkező planétát. Akkoriban még nem volt világos, hogy csupán különleges véletlenről van-e szó.
Egy csillagpár környezete korábban túl kaotikusnak bizonyult egy planéta létrejöttéhez. Feltehetőleg azonban több milliónyi, dupla nap körül köröző bolygó van a Tejútrendszerben - mondta el Welsh, aki a felfedezést az Amerikai Csillagászati Társaság (AAS) éves ülésén mutatta be Austinban.

hvg

1 megjegyzés:

  1. A fenti hírhez kapcsolódó információ: Kína és India is segíti a hawaii óriásteleszkóp fejlesztését
    http://www.hirado.hu/Hirek/2012/01/12/13/Kina_es_India_is_segiti_a_hawaii_oriasteleszkop.aspx
    ...lehet, h még több érdekességet fedeznek fel?

    VálaszTörlés