2012. január 16., hétfő

Iszlám pénzügyek

ARANY DINÁROK ÉS EZÜST DIRHAMOK
Érdekes hír járta be 2010 őszén a világsajtót: Arany dinárt és ezüst dirhamot, veretett Malajzia egyik szövetségi állama, majd az új törvényes fizetési eszközt használni is kezdték Kelantanban.
A 4.25 gramm tömegű dínár értéke 582 malajziai ringgitnek (183 dollár) felel meg, míg a 3 grammos dirham 13 ringgitel egyenértékű.
A körülbelül 2,1 millió lélekszámú államban több mint ezer üzlet, köztük számos étterem fogadja már el az új fizetőeszközt, melyet ez idáig csaknem 2 millió malajziai ringgitnek (625 000 dollár) megfelelő értékben bocsátottak ki. A kelantani kormányzat szerint a kereslet tartós növekedésének köszönhetően az év végére 60-70 millió ringgit értékű arany- , és ezüstpénz kerülhet forgalomba, melyből már a közalkalmazotti bérek egy részét is fizetni szeretnék. Az arany dínárnak régi hagyománya van a muszlim világban, éppen ezért az új érméket is a hagyományos iszlám törvények szerint verték. A 4.25 gramm tömegű dínár értéke 582 malajziai ringgitnek (183 dollár) felel meg, míg a 3 grammos dirham 13 ringgitel egyenértékű.
Az arany 8 dinár előlapja.
Az arany 8 dináros hátlapja.

Egy kelantani kormány alkalmazott Abdul Aziz Nik Mat nyilatkozata szerint: „A prófétánk életében egy  csirke ára 1 dirham volt, és most is egy dirham (13 ringgit)  körülbelül egy csirkét ér”.
Kelantan példáján felbuzdulva több másik állam is tervezi hasonló arany alapú pénzeszköz bevezetését, amellyel szemben a központi kormányzatnak semmilyen ellenvetése nincsen. Az aranyban rejlő lehetőségeket mérlegelve Malajzia kormánya egy arany dínár alapú elszámolási rendszer bevezetését is tervezi. Partner országai számára megfogalmazott ajánlása szerint az egész iszlám világnak át kellene térnie az arany dínárra, hogy csökkentsék függőségüket a dollártól, és hogy létrehozzanak egy markáns, önálló iszlám pénzügyi rendszert. Amennyiben a trendek ilyen irányban haladnak tovább, az arany iránti kereslet is természetesen nőni fog, és ez az aranyárfolyam kilátásaira is kedvező.
Az arany dináron kívül ezüst dirhamot is kibocsájtottak Kelantan. Talán kevesen tudják, de a dirhamok (vagy dirhemek) egykor Magyarországon is forgalomban voltak. Igaz, az Árpád-házi királyok uralkodása alatt veretett iszlám pénzek nem voltak túl értékesek, de a régészeti feltárások során előkerült ilyen leletek (is) bizonyítják az iszlám korai magyarországi jelenlétét.
Az ezüst 10 dirham előlapja.

Az ezüst 10 dirham hátlapja.
Az új arany és ezüst veretek bevezetésének és használatának az ad napjainkban különös aktualitást, hogy az iszlám világban másutt – például Líbiában és Irakban – is voltak hasonló törekvések. A világhálón keringő több írás is felveti a gondolatot, hogy Líbia megszállása, illetve Kadhafi eltávolítása a hatalomból is valószínűleg az arany dinár bevezetése ellen irányult. Az eredetileg a The Daily Bell-ben megjelent írás szerint: A Líbiát ért NATO támadás megkezdése előtt Kadhafi elhatározta az arany dinár, azaz egy egységes afrikai valuta bevezetését, ami helyettesítette volna a dollárt és lehetővé tette volna Afrika nemzetei számára, hogy nagyobb részt szerezzenek a világ vagyonából. Állítólag Szaddam Husszein, Irak volt vezetője is ugyanezt akarta véghezvinni, mielőtt az Egyesült Államok lerohanta volna országát az állítólagos tömegpusztító fegyverek után kutatva.
Persze nagyon téved, aki azt hiszi, hogy csupán valami elszigetelt jelenségről, vagy netán egy egy iszlám (vagy iszlám gyökerű) állam próbálkozásairól van szó. Miközben a világ számos országa pénzügyi gondokkal, sőt válsággal küszködik, kevés szó esik azokról a törekvésekről, amelyek muszlim közgazdászok, és munkáját jellemzi… Pedig az iszlám közgazdaságtan témáját tárgyaló számos új könyv is megjelent/megjelenik mostanában. Köztük olyan is, mint az alábbi, amely nemcsak az arany és ezüst veretek készítésének lehetőségét, de azok jövőjét is számba veszi.
Íme egy szakkönyv címlapja.

A Fobosz-Grunt lezuhanása

HIVATALOS OROSZ BEJELENTÉS
A becsapódás helye a hivatalos jelentés szerint.
A Fobosz-Grunt orosz űrállomás lezuhanásáról - 15 órával az esemény után - adott ki közleményt az orosz űrügynökség -adta hírül az aeromagazin. A Roszkoszmosz sajtószolgálata az orosz hadsereg kozmikus védelmi csapatainak a lezuhanást követő percekben kiadott jelentését idézi és megerősíti az abban foglalt időpontot, valamint a helyszínt. A jelentés szövege az alábbi:
„A Roszkoszmosz prognózisának megfelelően a Fobosz-Grunt űreszköz 2012. január 15-én megszűnt létezni.
Az űrállomás maradványai a Roszkoszmosz által korábban előre jelzett időintervallumban, azaz moszkvai idő szerint 21.40 óra és 22.10 óra között hullottak le, mégpedig a korábban feltételezett, 1097-ik Föld körül megtett fordulat során, a Csendes-óceán déli régiója, Dél-Amerika és az Atlanti-óceán által övezett térségben.
Az orosz kozmikus védelmi felderítő központ adatai szerint az űreszköz 21.45 órakor (moszkvai idő) a Csendes-óceán térségében megszűnt létezni és a tény megfelel a Roszkoszmosz által előre jelzetteknek. A Fobosz-Grunt becsapódásának térségében nincsenek vizuális és egyéb ellenőrzési eszközök. Ezzel együtt, a világűr ellenőrzését végző műszerek révén nyert adatok azt jelzik, hogy az űrállomás már nincs a világűrben”.
MJ