2011. június 17., péntek

Iszlám egyetem nyílt Tiranában

Nem kell a Közel-Keletre utazniuk?

Iszlám egyetem nyílt Tiranában. Az albán hatóságok ezzel szeretnék minimálisra csökkenteni azok számát, akik a tradicionális iszlám hívei. Az Amerikához különös érzelmi szálakkal kötődő albán muzulmán közösségen belül az utóbbi időben jelentős feszültséget keltettek a Közel-Keleten képzett imámok. Európában akkortájt döntöttek úgy, hogy a közel-keleti hatás ellensúlyozására felsőfokú iszlám tanintézményeket alapítanak. Elsőként Franciaországban és Hollandiában nyílt iszlám egyetem. Mindkét országban jelentős számú észak-afrikai bevándorló él.

Az albániai muszlimoknak ezentúl nem kell a Közel-Keletre utazniuk, hogy az iszlám teológiát tanulmányozhassák. A tiranai iszlám egyetem létrehozását még 2005-ben javasolta az akkori albán miniszterelnök. Az intézmény megnyitása már utódjára, a jelenlegi kormányfőre maradt.
 
A becslések szerint Albánia lakosságának 70 százaléka muzulmán, húsz százaléka ortodox-, tíz százaléka pedig római katolikus. A kommunizmus időszakában a vallás szabad gyakorlása tilos volt, Enver Hodzsa 1967-ben záratta be a mecseteket és a templomokat.
 
A XX. században a nagy népszaporulatnak köszönhetően a szomszédos Macedóniában és Koszovóban is megnőtt az albánok száma. Ők szinte mindannyian muzulmánok, ezért a tiranai iszlám egyetemre innen is várnak diákokat. (rá)
http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=13174
hírTV

Forrás: http://www.hirtv.hu/kulfold/?article_hid=382522 
 
KOMMENTÁR

A hír elég szűkszavú, de talán mégis sokat mondó. Nem tudható meg ugyan belőle, hogy miért éppen most nyílik iszlám egyetem és például miért nem tavaly, vagy tavalyelőtt nyílott. Ki az, mi az ami éppen most életre hívta? Aztán arról sem szól a híradás, hogy kik lesznek az egyetem oktatói, professzorai, hogy egészen pontosan mit fognak oktatni. Persze lehet róla némi fogalmunk azok alapján, hogy mint írják: „az utóbbi időben jelentős feszültséget keltettek a Közel-Keleten képzett imámok”! Az európai hatalmak rájöttek, jobb, ha maguk nyitnak egyetemet és ott a nekik megfelelő elgondolások szerint képzik, oktatják a hallgatóságot!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése