2011. június 17., péntek

Zavahiri az al-Kaida új vezetője

AZ USA MÁRIS VÉRDÍJAT TŰZÖTT KI A FEJÉRE

Az MTV1 híre:
Oszama bin Laden utódjának választották az egyiptomit. Az amerikai hatóságok vérdíjat tűztek ki elfogásáért.
A megölt Oszama Bin Laden nyomdokaiba lépett Aiman al-Zavahiri. A férfi eddig a terrorszervezet egyik vezető helyettese volt, de mára egyértelműen az al-Kaida fejévé vált. 
A terrorhálózat az egyiptomi Aiman al-Zavahirit választotta új vezetőjévé. Ez egy videóüzenetből derült ki, melyet csütörtökön egy iszlám weboldalon tettek közzé. A terrorszervezetben kisebb vita alakult ki, mikor kiderült al-Zavahiri lenne bin Laden utóda, hisz a vezetőnek folytatnia kell a meghirdetett „szent háborút”. Az egyiptomi vezetőt nem tartják annyira ékesszólónak, de elfogadták, mert kétség kívül az egyik legtapasztaltabb al-Kaida tag. 
Aiman al-Zavahiri
 Zavahiri kinevezése azonban nem meglepetés, ugyanis ő volt bin Laden hivatalos képviselője, és a terrorszervezet egyik alapítója.  Az elmúlt időszakban Zavahiri videóüzenetekben további terrorcselekményekkel fenyegetőzött, de ekkor még kinevezéséről nem volt szó. 
Zavahiri volt bin Laden jobb keze, őt tartják a 2001. szeptember 11-ei események egyik irányítójának, de a nevéhez fűződik a kenyai és a tanzániai követségeken elkövetett robbantások is. Az amerikai hatóságok 25 millió dollár vérdíjat tűztek ki elfogásáért. 
Forrás:

További kapcsolódó információk:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése