2011. június 17., péntek

Ismét bombázta Tripolit a NATO

Összedőlt egy üres szálloda

Robbanások sorozatát lehetett hallani Kadhafi Báb-el-Azizíja nevű főhadiszállásának környékéről, ahonnan sűrű, fekete füst szállt fel. A létesítményt korábban már többször támadta a NATO légiereje.
Találat ért egy üres szállodát is, és az épület romba dőlt, csak egyes falszakaszai maradtak meg - jelentette a helyszínről egy tudósító, akit más újságírókkal együtt a líbiai kormány hívott meg, hogy lássák a károkat. A Wenzrik szálló közel volt közigazgatási hivatalokhoz, valamint az állami rádió és televízió székházához, amelyet korábban már célba vettek NATO-gépek, és legalább egyszer el is találtak.
A lerombolt hotel igazgatója elmondta a tudósítónak, hogy a környező épületeket ért korábbi légitámadások miatt a szálló is megrongálódott, ezért felújítási munkát kezdtek el rajta. Emiatt nem volt hajnalban az épületben senki. Arról nem érkezett jelentés, hogy a hajnali bombázásoknak bárhol lett volna áldozata. Az észak-atlanti szövetség előző nap a főváros Firnak negyedét támadta.
A nemzetközi koalíció csaknem három hónappal ezelőtt a civil lakosság védelmét célzó ENSZ-határozat alapján kezdte meg a légicsapásokat Líbia ellen, ahol ezt megelőzően a Kadhafi távozását követelő békés tüntetések polgárháborúvá fajultak a rosszul felfegyverzett, kiképzetlen lázadók és a kormányerők között. A múlt héten a NATO-gépek az akció kezdete óta nem tapasztalt erővel sújtottak le Kadhafi csapataira, ezzel újra a felkelőket hozva előnybe az állóháborúvá merevedett harcokban.

James Cameron brit miniszterelnök szerdán kijelentette: Kadhafinak már nincs sok ideje hátra. Ennek ellenére a NATO egyes vezetői attól tartanak, hogy az akció túlfeszíti a szövetség erőforrásainak határait. "Az idő a mi oldalunkon áll" - mondta Cameron. "Nekünk itt van a NATO, az ENSZ, és a mi oldalunkon áll az Arab Liga is. A katonai, diplomáciai, politikai nyomás egyre inkább növekszik, Kadhafinak már nincs sok ideje hátra" - tette hozzá. 

Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2011/06/16/15/Ismet_bombazta_Tripolit_a_NATO__egy_ures.aspx

 

Kapcsolódó információk:




 
 

3 megjegyzés:

  1. MTI - 2011-06-20
    A kormány egyik tisztségviselője azt mondta, hogy nyolc rakéta érte a rezidenciát hajnali 4 óra körül. Músza Ibráhim kormányszóvivő "aljas, igazolhatatlan terrorakciónak" minősítette a történteket. Az épület Huildi Hemidié, aki tagja volt az 1969-es forradalom parancsnoki tanácsának. Ibráhim elmondása szerint az áldozatok többsége a Hemidi család tagja volt, és Huildi Hemidi két unokája is a halottak között van. A nemzetközi sajtó helyszínre vitt tudósítói azt látták, hogy a szóban forgó épületen kívül több másik is megrongálódott. A mentőalakulat folytatja további áldozatok keresését a romok alatt. A NATO egy név nélkül nyilatkozó illetékese Brüsszelben azt közölte, hogy a szövetség "határozottan cáfolja" a líbiai hírt. Mint mondta, "mi nem hajtottunk végre műveletet ott", Szormanban, az egyetlen csapás "magában Tripoliban volt éjjel, és nem 4 órakor".

    VálaszTörlés
  2. A Kínai Rádió szerint:
    A NATO által június 19-én kiadott nyilatkozat szerint civil áldozatai is vannak egy légicsapásnak Triploiban. Ez az első alkalom, hogy a NATO elismerte, hogy a Líbia elleni hadműveletnek polgári személyek is áldozatul estek.
    Charles Bouchard tábornok, a Líbia elleni NATO-hadművelet parancsnoka elmondta, hogy a NATO sajnálatát fejezi ki a történtek miatt, és az ügyben még folyik a vizsgálat. A nyilatkozat szerint elképzelhető, hogy a fegyver meghibásodása okozhatta a balesetet.
    Abdelati al-Obeidi líbiai külügyminiszter június 19-én kijelentette, hogy a NATO egy lakónegyedre mért csapást a líbiai fővárosban, amelynek következtében kilencen meghaltak és 18-an megsebesültek.
    http://hungarian.cri.cn/261/2011/06/20/131s136168.htm

    VálaszTörlés
  3. Egy eltévedt rakéta ölt meg több civilt Tripoliban. Közben heves harcok zajlottak Misztráta mellett a lázadók és a kormányerők között.
    Líbia: polgári áldozatok egy NATO-légicsapásban (AFP)
    Elismerte a NATO vasárnap este, hogy előző éjjel polgári személyek is áldozatul estek egy légicsapásának a líbiai Tripoliban.
    http://www.hir24.hu/kulfold/2011/06/20/libia-polgari-aldozatok-egy-nato-legicsapasban/

    VálaszTörlés