2011. szeptember 8., csütörtök

Nyolcezerötszáz éves „kézjegyek” az agyagedényeken


Ősi ujjlenyomatok kerültek elő Törökországban

Nyolcezer ötszáz éves ujjlenyomatok kerültek elő a törökországi Izmirben, ahol egy újkőkori lelőhelyet tárnak fel a régészek.
Törökország dél-nyugati, Égei-tengeri részén található Jesilova Höjük.
 A Yeşilova Höyük  elnevezésű lelőhelyre 2003-ban bukkantak, a feltárásokat két évvel később kezdték meg az Ege Egyetem (Ege Üniversitesi) régészei Zafer Derin docens vezetésével. A szakemberek három kulturréteget különböztetnek meg - a legfelső a korai bizánci időszakból származik, az alatta lévő a római korból, négy méter mélységben viszont az új kőkori letelepedés nyomait fedezték fel.
A Jesilova Höjuk-i ásatások.
A helyszínen i. e. 6500 táján telepedtek meg az első lakosok, s Yeşilova Höyük i.e. 4000-ig folyamatosan lakott volt. A települést tűz pusztította el, a helyszín elnéptelenedett, a későbbi korokban a területet temetőként használták.
Az idei ásatási szezonban olyan agyagedények kerültek elő, amelyeken két személy - a feltételezések szerint egy nő és egy gyermek ujjlenyomatai látszódnak. Találtak szerszámokat, olajlámpásokat, valamint feltártak egy bikát ábrázoló szobrocskát is.
„Az ősi kultuszban a bika a férfit szimbolizálta, de egyben a termékenység jelképe is volt” - fogalmazott Zafer Derin, hozzátéve, hogy a bikaábrázolást némely edényen is felfedezték.
Bár a régészek még keveset tudnak arról, hogy miként éltek Yesilova Höyük lakosai, az már ismert, hogy házaikban
„imaszobát” alakítottak ki.
(A ma.hu cikke kiegészítve, helyi információkkal bővítve, pontosítva.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése