2011. szeptember 9., péntek

Törökország haditengerészeti erői megvédik humanitárius konvojait


Törökország és Izrael viszonya tovább romlik

Török hajók kísérni fogják humanitárius terheket szállító hajókat, amelyek Gázába tartanak – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan Törökország miniszterelnöke az Al Jazeera TV-csatornának műsorában -adta hírül az Oroszország Hangja rádióállomás.

Közölte, hogy hazája sürgetni fogja, hogy az ENSZ Nemzetközi Bírósága vizsgálja meg Gáza izraeli blokádjának törvényességét.
A két ország közötti kapcsolatok az után romlottak el, hogy 2010 májusában Izrael elfogta a „szabadság flottillát”, amely humanitárius szállítmánnyal tartott Gázába.


Erdogan: török hadihajók fogják kísérni Gázába a segélyhajókat

Bejelentése egy újabb válasz arra, hogy Izrael leszögezte: nem hajlandó bocsánatot kérni a halálos kimenetelű tavalyi kommandós akciójáért. A májusban Gázába tartó segélyflottilla vezérhajója ellen végrehajtott akcióban kilenc török aktivista vesztette életét, miután ellenállást tanúsítottak a hajót megtámadó (majd az utasokat kifosztó!) izraeli kommandósokkal szemben. Erdogan kedden jelentette be, hogy országa teljes egészében felfüggeszti kereskedelmi és katonai kapcsolatait Izraellel. Burkoltan már akkor kilátásba helyezte, hogy a haditengerészet fokozza járőrtevékenységét a Földközi-tenger keleti medencéjében. „A török hadihajóknak az lesz a feladatuk, hogy megvédjék azokat a török hajókat, amelyek humanitárius segélyt szállítanak a Gázai övezetbe. Ezentúl nem engedjük meg, hogy ezek a segélyhajók Izrael célpontjaivá váljanak, mint ahogy történt ez a Szabadság nevű flottillával. (Ha ez ismét megtörténne,) Izrael megfelelő válaszban fog részesülni” - jelentette ki Erdogan a tévében. „Törökország határozott lesz azon jogát illetően, hogy ellenőrizheti a területi vizeket a Földközi-tenger keleti medencéjében, és lépéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza Izraelt a természeti kincsek egyoldalú kiaknázásában” ebben a térségben. „Izrael ugyanis elkezdett jogokat követelni magának a földközi-tengeri különleges gazdasági övezetekben. De sohasem fogja megszerezni ezeket a jogokat, mert Törökország, mint az Észak-ciprusi Török Köztársaságért kezességet vállaló állam hozott bizonyos intézkedéseket a térségben, és határozott lesz, amikor ragaszkodnia kell jogához, hogy ellenőrizze a Földközi-tenger keleti medencéjének területi vizeit” szögezte le a kormányfő. Izrael az elmúlt két évben két gázlelőhelyet is felfedezett a tengeri talapzatban, amelyek becslések szerint 24 milliárd köbméter földgázt rejthetnek. Izrael és Libanon között viszont nincs diplomáciai kapcsolat, ezért a tengeri határuk kijelölésére vonatkozó javaslataikat az ENSZ-nek kell benyújtaniuk. Izrael júliusban terjesztette be saját javaslatát a világszervezethez, Libanon már korábban. A javaslatok ellentétben állnak egymással, és egyelőre nem tudni, hogy ki fogja kijelölni a tengeri határt.

Egyre rosszabb Törökország és Izrael viszonya

Törökország teljes egészében felfüggeszti kereskedelmi és katonai kapcsolatait Izraellel.
Recep Tayyip Erdogan török kormányfő kedden újságírók előtt jelentette be, hogy „teljes egészében felfüggesztjük kereskedelmi és katonai kapcsolatainkat, beleértve a hadiipari együttműködést is" - közölte az Anatólia hírügynökség.
Ezt azután teszi Ankara miután a zsidó állam nem hajlandó bocsánatot kérni egy török hajót ért tavalyi kommandós akciójáért. A Gázába tartó segélyszállító flottilla vezérhajója elleni támadásban nyolc török és egy török származású amerikai állampolgár vesztette életét.
Törökország előző hét pénteken már kiutasította az izraeli nagykövetet, és felfüggesztette minden katonai megállapodását egykori szövetségesével.

2 megjegyzés:

  1. A magyarországi zsidó ATV már egyenesen arról ír, hogy "Hadihajókkal fenyegeti Izraelt a török miniszterelnök" (2011.09.09. 13:45)
    http://atv.hu/kulfold/20110909_torokorszag_hadihajokkal_kiseri_a_segelyszallitmanyokat_a_gazai_ovezetbe

    VálaszTörlés
  2. A török Zaman című napilap beszámolója szerint a külügyminiszter kijelentette, Izrael regionális elszigetelése Törökország külpolitikájának érdeme, továbbá Ankara szomszédságpolitikájának sikerét jelzi. Davutoglu kijelentésével azokra az ellenzéki kritikákra reagált, amelyek szerint Törökország egyre inkább kelet felé fordul, holott döntően a nyugati országoktól függ. Az esetről a The Jerusalem Post is részletesen beszámolt. A török parlamentben kialakult vita során a külügyminiszter elmondta: országa "független", a szomszédokkal való "problémamentes" kapcsolatra törekvő külpolitikát folytat, amelynek része a határos országokkal való gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztése. Hangsúlyozta, hogy Ankara nem támogat elnyomó rezsimeket, és mindig is "a demokráciát követelők pártján állt", utalva a közelmúltbeli arab forradalmakkal kapcsolatos török magatartásra. Törökország korábban lemondásra szólította fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt, s az ellenzéket támogatásáról biztosította. Az izraeli-török kapcsolatok a tavaly májusi flottilla-ügy miatt mérgesedtek el, miután kilenc török állampolgár vesztette életét a gázai övezetbe tartó, segélyeket szállító hajók elleni izraeli támadás során. Izraeli vélemények szerint Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök Törökországot a demokratizálódó közel-keleti országok példaképeként igyekszik beállítani, törekvéseit pedig gyakran a zsidó állammal szemben ellenséges retorikájával támogatja. (http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=249712&R=R3)

    VálaszTörlés