2011. december 8., csütörtök

MERRE CAMMOG AZ OROSZ MEDVE?



Oroszország nagyhatalmi tényező. Nélküle nehéz elképzelni a világ alakulását, leginkább azért, mert a moszkvai politikai elit egyre nagyobb beleszólást igényel a világ dolgaiba. A NATO (észak-afrikai, vagy európai) dolgairól épp úgy véleményük van, mint az esetleges Irán elleni (már hosszú idő óta lebegtetett) támadásról, vagy az oroszországi belpolitikai helyzetről. Sokan érdeklődéssel figyelik, hogy folytatódik- e a putyini politikai irányvonal, hogy merre cammog az orosz medve.
Az alábbi összeállításban a kínai és az orosz hírforrások arról számolnak be, az orosz miniszterelnök jövőre ismét indul a választáson.

Putyin hivatalosan jelentkezett az elnökválasztásra

 Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök december 7-én az Orosz Központi Választási Tanácsnál regisztrált a jövő márciusban tartandó elnökválasztásra. Ezzel ő lett az első hivatalos elnökjelölt.
Putyin az elnökválasztási regisztrációs lapot, az Egységes Oroszország Párt ajánlását, iskolai végzettségéről igazolásokat, jelenlegi állására, valamint a maga és a felesége által a legutóbbi négy évben szerzett jövedelemre vonatkozó információkat nyújtott be a választási tanácshoz.
Szeptember 24-én Dmitrij Medvegyev orosz elnök ajánlotta Putyint az Egységes Oroszország párt elnökjelöltjévé, majd a párt november 27-én rendezett ülésen hivatalosan is Putyint választották meg elnökjelöltjükké.


Vlagyimir Putyin: második számú verzió

Vlagyimir Putyin felkereste a Központi Választási Bizottságot. Az orosz miniszterelnök beadta az elnökjelölt regisztrálásához szükséges iratokat. Az elnökválasztás 2012. március 4-én esedékes. Bárki is foglalja el az elnöki széket, nem könnyű ciklusnak néz elébe – mondják az elemzők.

Fotó: RIAN
Az Egységes Oroszország kongresszusa november 27-én hivatalosan jelölte Vlagyimir Putyint az elnöki posztra. Most kedden pedig a párt főtanácsa kinevezte elnökválasztási megbízottjait.  A 11 megbízott között megtalálható a kormányfő sajtótitkára, Dmitrij Peszkov és Vjacseszláv Vologyin kormányfő-helyettes neve is.
Putyin először 2000-ben foglalta el a legmagasabb állami posztot – akkor Borisz Jelcin, Oroszország első elnöke nevezte meg utódjának. A jelcini korszakból az új vezető egy olyan országot örökölt, amely nélkülözte az igazgatási rendszert, viszont belső konfliktusok, szeparatizmus, csecsenföldi háború, bűnözés, Oroszország nemzetközi tekintélyének elvesztése jellemezték. Putyin első dolga volt, hogy kemény irányvonalat választott, amelyik a centralizációra és a hatalmi vertikum szilárdítására irányult.
Az állami rendszer szilárdítása mellett a 2000 és 2008 közötti putyini politika pozitív eredményei közt általában a társadalmi-politikai helyzet stabilizációját és az orosz gazdaság szilárdítását nevezik meg. Természetesen vannak negatív vélemények is – többek között külföldi vélemények.  Nyugaton állítják, hogy az országban polgári jogokat és szabadságjogokat, demokratikus intézményeket nyomnak el. Putyin szavai szerint a nyilatkozatok olyan oroszországi erők támogatására irányulnak, „amelyeket némely külföldi politikusok nyugat-barátnak tartanak”.  Alapvető céljuk Oroszország  simulékonyabbá tétele olyan kérdésekben, amelyek nem kapcsolatosak sem a demokráciával, sem az emberi jogokkal, – egyszóval, a leszerelés és a rakétavédelem terén.
Az államfő bonyolult feladatokkal szembesül az új elnöki ciklusban. Rengeteg probléma gyülemlett fel – hangsúlyozza a Nemzeti Stratégia Intézetének szakértője, Pavel Szvjatyenkov.
„A fő feladata az ország gazdasági reformja. Putyinnak egyelőre nem sikerült megoldani az orosz gazdaság nyersanyagexport-függőségének problémáját. A nyersanyag-túlsúly miatt Oroszország nem nagyon effektív állam. Másodszor, a korrupció elleni harc. Harmadszor, a hadsereg, az egészségügy, a nyugdíj-rendszer megreformálásának fontossága. Egyszóval, Putyin nagyon komoly és bonyolult feladatokkal szembesül.  Semmiképpen sem „konzerválhatja” a helyzetet, a magas olaj- és gázárakban bízva.”
A kormányfő sajtótitkára meggyőződéssel vallja, hogy Putyin megbirkózik a feladatokkal. Peszkov szavai szerint Putyin rendelkezik kellő belső tartalékkal ahhoz, hogy jobbá tegye a helyzetet és bővítse  tehetségei hasznosításának területét. Az orosz honpolgárok által nyújtott támogatás pedig a legjobb bizonyíték rá, hogy jó úton  halad.


Bár nagy meglepetések valószínűleg nem várhatóak, mi mégis igyekszünk majd követni a történéseket. Jövő márciusi még sok minden megeshet...

6 megjegyzés:

  1. Oroszországi választások - Folytatódtak a visszaélések elleni tiltakozó akciók
    MTI = http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5jFrc88ldnfVQ43QwotLU6PKR2e9w?docId=20111211%3AMTI%3AK0023

    VálaszTörlés
  2. Putyinhoz közeli politikust választott elnökéül az új orosz parlament -adta hírül az MTI
    Nariskin jelölését a képviselőház 238 tagja támogatta, éppen annyi, ahány főt a december 4-i választásokon a hatalmát megőrző, de jelentősen meggyengült Egységes Oroszország Párt (JeR) frakciója számlál. Bár a másik három parlamenti párt összetartott, jelöltjeik egyenként kevéssel 200 fölötti szavazatot kaptak csak a 450 tagú törvényhozásban. Az 57 éves új házelnök a megválasztása előtt mondott beszédében kiemelte, hogy az Egységes Oroszország mostani többsége "nem jelent monopóliumot", s "a jelenlegi állami duma összetételében lényegesen különbözik" az előzőtől. A Putyin vezette JeR, amelynek választási listavezetője Dmitrij Medvegyev államfő volt, a voksok mintegy 49 százalékát szerezte meg a csalásokkal kísért december elejei szavazáson, ami sokkal gyengébb 2007-es választási eredményénél. Akkor 315 mandátumra tett szert, ami lehetővé tette, hogy a többi párt beleegyezése nélkül is módosíthassa az alkotmányt. Mostani eredménye azonban még így is a mandátumok többséget biztosítja számára a parlamentben. A keddi napig Medvegyev elnök hivatalát vezető Nariskin kijelentette: "Párbeszédünk formája különbözni fog az előző időszakétól." "Határozott meggyőződésem, hogy a parlament a megfelelő hely a legkomolyabb és legkonkrétabb vitákra." A politikus arról is biztosította képviselőtársait, mindent megtesz annak érdekében, hogy megteremtse a feltételeket "a törvényjavaslatok lehető legalaposabb kidolgozásához", s "hogy elegendő idő legyen a törvényi szabályozást igénylő problémák tanulmányozására". Szavai éles kontrasztot mutatnak elődjének, Borisz Grizlovnak a hozzáállásával, akit az ellenzék keményen bírált, amikor egy ízben a dumában kijelentette, hogy "ez itt nem a politikai viták helye". Vlagyimir Zsirinovszkij, a nacionalista irányultságú, kisebbségi Liberális Demokrata Párt örökké szenvedélyes hangot használó vezetője, a maga részéről arról beszélt, hogy az elmúlt hetek utcai tüntetései remélhetően lecsillapodnak majd, ha az emberek látják, hogy gondjaikat megvitatják és kezelik az általuk megválasztott képviselők. A duma szerdai alakuló ülése előtt mindazonáltal a rendőrség feloszlatott egy kisebb tüntető csoportot és előállított tucatnyi tiltakozót. Néhányan közülük azt a jelszót viselték ruhájukon, hogy "Mi nem rád szavaztunk", s mellette az Egységes Oroszországot jelképező medve volt látható. A december 4-i parlamenti választások másnapján több ezer ember tüntetett Moszkvában az ellenzéki megfigyelők által tapasztalt csalások ellen, az öt nappal későbbi tüntetésen pedig már tízezrek vettek részt, s az ország több mint hatvan városában voltak kisebb, néhány száz fős tiltakozások. Az ellenzék, amely a választások érvénytelenítését követeli, december 24-re újabb tüntetést szervez.

    VálaszTörlés
  3. A témához kapcsolódó hírek:
    Putyin felbujtással vádolja Hillary Clintont
    http://idokjelei.hu/2011/12/putyin-felbujtassal-vadolja-hillary-clintont/
    Az orosz medve új életre kelt és a hidegháborúnak koránt sincs vége
    http://idokjelei.hu/2011/11/az-orosz-medve-uj-eletre-kelt-es-a-hideghaborunak-korant-sincs-vege/

    VálaszTörlés
  4. Putyin nem tárgyal az ellenzékkel
    http://www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/826291
    http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5jbf7cVR2jYSGf21E8lBTCSa6qt6w?docId=20111228%3AMTI%3AK0046
    http://hvg.hu/vilag/20111228_putyin_ellenzek_targyalas

    VálaszTörlés
  5. Oroszország háta mögött alakulnak a szabályok?
    Nyílt játszmát akar Putyin
    http://gazdasag.ma.hu/tart/cikk/c/0/119858/1/gazdasag/Nyilt_jatszmat_akar_Putyin

    Putyin nem akar a tévében vitázni
    http://hvg.hu/vilag/20120112_putyin_vita_televizio

    VálaszTörlés
  6. Putyin szerint éjjel-nappal ócsárolja őt egy liberális orosz rádióállomás MTI = http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5gu5KeOI_fB_2qPqnqKCxG6sw57NA?docId=20120119%3AMTI%3AK0098

    VálaszTörlés