2012. január 25., szerda

MAGYAR TERMÉK, MAGYAR MINŐSÉG


Fókuszban a hazai

A Vidékfejlesztési Minisztérium január 10-i közleménye szerint a magyar termék, hazai termék, illetve hazai feldolgozású termék megkülönböztetése és azonosítása érdekében készülő – könnyen megjegyezhető és értelmezhető – képi szimbólumokat a Magyar Termék Nonprofit Kft. elnevezésű civil szervezet készíti el – önkéntesen, állami beavatkozás és javadalmazás nélkül – olvasható a Progresszív Magazin hírei között.
A mára harmincszázalékosnál magasabb ismertségre szert tett Magyar Termék védjegyet hét éve a Magyar Termék Nonprofit Kft. alkotta meg. Ez a szimbólum úgynevezett tanúsító védjegy, amely az adott termék megbízhatóságát is garantálja, a magyar előállítás igazolásán kívül. A gyártók a termékeiken, önkéntesen helyezhetik el, az alábbi információkat, ha azok megfelelnek az előírásoknak:
1) Magyar termék – hazai alapanyagokból, itthoni előállítással készül.
2) Hazai termék – itthon állítják elő, ám ötven százaléknál kevesebb idegen eredetű alapanyagot is tartalmaz.
3) Hazai feldolgozású termék – akár száz százalékosan is külföldi alapanyagokból származhat, ám magyar ízléssel és eljárással, magyar kéz által, itthon készült.
A Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Termék Nonprofit Kft. honlapján megjelent információ szerint „A Magyar Termék védjegyet önkéntesen helyezik el a gyártók termékeiken. A használat engedélyezéséről a gyártó kérésére a szakértőkből álló, független Magyar Termék Tanúsító Szervezet határoz. Az  időszakonként összehívott szervezet  összetétele aszerint alakul, hogy milyen termék gyártója kívánja alkalmazni a jelölést: tésztaféle, húsipari termék, papíráru stb.  A jelzéseket önként helyezik el a gyártók, forgalmazók, az alkalmazás nem kötelező, ám ha megjelenik a csomagoláson az igényelt tanúsító védjegy, akkor az kötelez. A jogtalan használat szankciókat von maga után.”
További infók a témában:
A kereskedők szerint a magyar termék...
Száznál több hozzászólás a "magyar termék" javaslathoz
Vita a magyar termék rendelet tervezetéről



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése