2011. június 18., szombat

GYORSAN FEJLŐDIK A KÍNAI SZOFTVERIPAR


LEMARADT A VILÁG

A fejlődési üteme gyorsabb volt, mint bárhol másutt

A kínai informatikai és műszaki tudományok szervezéséért felelős tisztségviselő a minap Pekingben kifejtette, hogy a jövőben Kína megfelelő körülményeket teremt a szoftverágazat fejlesztéséhez, illetve megerősíti a szoftverfejlesztést és kutatást célzó nemzetközi együttműködéseket annak érdekében, hogy változtassanak azon a jelenlegi helyzeten, hogy kis és nem versenyképes szoftvergyártó vállalatok vannak túlnyomó többségben az országban.
Lu Qingjan informatikai miniszter-helyettes a minap egy munkaértekezleten elmondta, hogy a közelmúltban a kínai szoftverágazat fejlődési üteme gyorsabb volt, mint a világon bárhol.
„A közelmúltban a kínai szoftverágazat több mint 30%-kal növekedett, és továbbra is nő az ágazat mérete. 2005-ben a szoftverágazat forgalma elérte a több mint 49 milliárd amerikai dollárt, s az exportbevétel a 3,59 milliárd amerikai dollárt."
A statisztikai adatok azt mutatták, hogy évek óta gyorsan fejlődik a kínai szoftverágazat. 2002-től 2005-ig az ágazat növekedésének átlagos mértéke több mint 30% volt. Az export is majdnem tízszeresére növekedett az elmúlt 5 évben.
De a kínai szoftverágazat nagy sebességű növekedésével egy időben nem kevés probléma is jelentkezett. Például javítani kellett az ágazat fejlesztését célzó politikai körülményeken, hiszen kicsik voltak a szoftvergyártó vállalatok, hiányzott a kulcsfontosságú technológia nem volt elegendő jól felkészült szakember.
A szoftverágazat egészséges és stabil fejlődésének előmozdítására Kína kidolgozta a következő 5 évre szóló fejlesztési programot. Ding Wenwu úr, az Informatikai Minisztérium elektronikai és informatikai termékeket ellenőrző főosztályának vezető-helyettese tudósítóknak így beszélt erről.
„A fejlesztés részét képezi, hogy fokozzák az innovatív technológiákat, és az erőket összpontosítva támogassák a kulcsfontosságú azonosítási technikák kutatását és fejlesztését, megerősítik az ID hagyományos ágazatba való beolvadását és előmozdítsák a szellemi tulajdonjoggal védett termékek globális fejlesztését."
Ding Wenwu elmondta, hogy a következő 5 évben Kína átfogóan fejleszti az informatikai biztonságot garantáló szoftvereket, nagy erővel előre viszi az ID szolgáltatását, aktívan fejleszti az alkalmazott CD-k használatát az ágazaton belül. Ugyanakkor létrehozza és tökéletesíti az ágazat politikáját, megerősíti a CD-k szellemi tulajdonjogának védelmét, tökéletesíti a szakképzést, előmozdítja a kutatást és fejlesztést, valamint iparosítást.
Az évek során a kínai kormány az ágazat fejlesztésének előmozdítása során mindig is támogatta - és támogatja ma is - a nemzetközi együttműködési projektek kibontakozását, és kedvezményeket adott a multinacionális vállalatoknak az adózás és a földhasználat terén. Jelenleg az amerikai Microsoftot és az IBM-et is beleértve sok multinacionális cég alakított Kínában leányvállalatot, illetve fejlesztési központot. Xu Guanhua tudományos és technológiai miniszter abbéli reményének adott hangot, hogy a neves nemzetközi vállalatokkal való átfogó cserekapcsolaton keresztül előmozdítják a kínai szoftverágazat további fejlődését. Xu Guanhua miniszter erről a következőket mondta.
„A szellemi termékek globalizációja miatt tovább kell erősíteni a nemzetközi együttműködést, ki kell bővíteni a reformot és a nyitást. Üdvözöljük a külföldi cégeket és a kutató- és fejlesztési központokat, amelyek letelepedtek Kínában. Bízunk abban, hogy a tudományos és technikai körök, az ágazat átfogó együttműködésének és fáradhatatlan erőfeszítései nyomán a kínai szoftverágazat még gyorsabban és lendületesebben fejlődhet."
Értesülések szerint a következő 5 évben az ágazat továbbra is fenntartja a 30%-os növekedést, és 2010-re a kínai szoftverágazat értékesítése több mint 160 milliárd amerikai dollár lesz, az export pedig eléri a 10 milliárd amerikai dollárt is. Az ágazatban dolgozók száma körülbelül 2,5 millió.
Forrás: China Radio International

1 megjegyzés:

  1. Bár ez a hír még 2010 előtt íródott, az elmúlt évek sem csökkentették az aktualitását! Kína szép csendben előretör...

    VálaszTörlés