2011. június 20., hétfő

Kiberháború-szimulátort épít a Pentagon

HALADNAK A KORRAL
A Pentagon egy olyan nagyszabású projektről számolt be, amelynek keretében kiberháborúk szimulálására nyílhat lehetőség.
(A kép illusztráció. technet.hu)

Az idei kibertámadások komolyan elgondolkodtatták az amerikai védelmi szakembereket, akik úgy látták, hogy jelentős mértékben fokozni kell az esetleges kiberháborúk valamint az egyre kiterjedtebb kiberbűnözés elleni védelemre fordított erőforrásokat. E nélkül ugyanis egy esetleges incidens felkészületlenül érhetné az Egyesült Államokat, és jelentős károkat okozhatna. A Pentagon nemrégen jelentette be, hogy a kibertámadásokat háborús cselekményként fogja értékelni, és ennek megfelelően lép fel a támadókkal szemben. Eközben a brit hadügyminiszter megerősítette, hogy a kormánya olyan internetes fegyverarzenált fejleszt, amely az önvédelem mellett akár más országok megtámadására is alkalmas lehet.
Az Egyesült Államok jelenleg a biztonsági incidensekre való felkészülésre, és azok megelőzésére koncentrál. Ennek legmarkánsabb jele, hogy a Pentagon bejelentette a legújabb védelmi projektjét, melynek keretében tulajdonképpen egy olyan, az internet szimulálására alkalmas infrastruktúra fog létrejönni, amelynek révén háborús helyzetek lesznek modellezhetők.
A National Cyber Range nevű projektet a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) irányítja. Az ügynökség két szervezetet bízott meg a tervek elkészítésével. A nemrégen súlyos támadást elszenvedő Lockheed Martin 30,8 millió dollárt, míg a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott fizikával foglalkozó laboratóriuma 24,7 millió dollárt kapott a projekt kapcsán. A Lockheed és az egyetem már elkészítette a terveket, és a DARPA fogja eldönteni, hogy végül melyik infrastruktúra valósul meg.
A DARPA követelményei között szerepel, hogy az új rendszernek a kormányzati, a katonai valamint a kereskedelmi hálózatok szimulálására is alkalmasnak kell lennie, és egy időben több független vizsgálat, teszt elvégzését kell támogatnia. Ezek mellett fontos, hogy bizonyos emberi tevékenységeket, magatartásformákat is figyelembe vegyen a működése során.
A Cyber Range mind támadási, mind védelmi oldalról segíti majd a kiberbiztonságért felelős szakembereket abban, hogy különböző forgatókönyveket állítsanak össze, majd azokat kipróbálhassák, és elemezhessék az incidensek hatásait.
Szerző: Kristóf Csaba 
(computerworld)

 

6 megjegyzés:

  1. Kiberháborús egységet hoz(ott) létre a Bundeswehr
    A SPIEGEL ONLINE tudósításából kiderül, hogy az egység elsődleges feladata a fontos német közintézmények internetes akciókkal szembeni védelme...
    Íme egy hír 2009-ből = http://www.sg.hu/cikkek/65536/kiberhaborus_egyseget_hoz_letre_a_bundeswehr

    VálaszTörlés
  2. Állítólag már megkezdődött a kiberháború.
    2010. szeptember 25-én írta a Magyar Nemzet:
    "Irán szombaton elismerte, hogy ipari létesítményeinek több ezer számítógépe fertőződött meg a rejtélyes Stuxnet vírussal. Szakemberek szerint a támadás a számítógépes hadviselés korszakának nyitányát jelenti."
    http://hirszerzo.hu/kulfold/167938_megkezdodott_a_kiberhaboru_gigantikus_virus

    VálaszTörlés
  3. Az internet makettjén gyakorolná a kiberháborút a Pentagon
    Az Egyesült Államok biztonsági szervei hamarosan "nemzeti kiberlőtéren", a világháló replikájának tekinthető gyakorlótéren tesztelhetik azt, hogyan kell védekezni az internetes támadások ellen, vagy működésképtelenné tenni más országok elektronikus rendszereit.

    A "National Cyber Range", vagyis "nemzeti kiberlőtér" nevet viselő rendszer a jövő év közepén kezdi meg működését: a rendszerek kiberháborús szimulációkat hajthat végre a Pentagon, azaz letesztelheti, hogy mi történne, ha az Egyesült Államokat a kibertérben érné támadás - számolt be a Guardian című brit napilap. Az USA emellett saját, a kormány megbízásából dolgozó hackerek és it-biztonsági szakemberek képzésére is használhatja majd a világháló replikáját. A lap szerint a Pentagon már négy évvel korábban javasolta egy hasonló szimulációs rendszer megvalósítását, amelynek kiépítése az előzetes becslések szerint mintegy 130 millió dollárba, azaz mintegy huszonnégymilliárd forintba fog kerülni. - írja az Origo (http://www.origo.hu/techbazis/internet/20110617-az-internet-makettjen-gyakorolna-a-kiberhaborut-a-pentagon.html) ahol egyébként még ilyen javasolt cikkekre is lelhet, ak kíváncsi:
    Kiberháború szításával vádolja Kína az USA-t
    Rakétával lőné a hackereket az USA

    VálaszTörlés
  4. Kaszperszkij szerint hadszíntér lesz a világháló.
    Az orosz szoftverfejlesztő biztos abban, hogy a kiberháború már rég elkezdődött. A szakember szerint a bűnözők már évekkel ezelőtt végrehajtottak sikeres támadásokat energiaipari cégek ellen.
    Forrás: http://www.sg.hu/cikkek/82787/kaszperszkij_szerint_hadszinter_lesz_a_vilaghalo

    VálaszTörlés
  5. Kiberháború szításával vádolja Kína az USA-t.
    Az arab államok kormányainak megdöntésére irányuló globális internetes háború kirobbantásával vádolják kínai katonatanárok az Egyesült Államokat - adta hírül a Huffington Post nevű amerikai lap.

    A kínai katonai akadémia köreiből származó vádak a lap szerint a közelmúlt Kínából induló és nagy nyugati cégeket célzó hackertámadásairól akarják elterelni a figyelmet. A Kommunista Párt China Youth Daily című lapjában megjelent cikk szorgalmazta az internet szigorúbb ellenőrzésének bevezetését is. Az írást Je Cseng és Csao Paohszien, a Haditechnikai Egyetem két tanára jegyzi.

    A cikk azután jelent meg, hogy a Google bejelentette, kínai hackerek indítottak nagyszabású támadást levelezőrendszere, a Gmail ellen. A keresőcég szerint amerikai politikusok, katonák és újságírók postafiókjainak százait törték fel adathalász módszereket alkalmazó kiberbűnözők. A támadók nem a Gmail biztonsági rendszerét cselezték ki, hanem a felhasználóktól csalták ki felhasználónevüket és jelszavukat hamis belépőoldalak létrehozásával. A Google Csinan városáig tudta visszakövetni a hackereket. Ebben a városban található az katonai szakközépiskola, amelynek számítógépei másfél éve már részt vettek a keresőóriás elleni kifinomult támadásban. Kínai mindkét esetben tagadta, hogy érintett lenne az incidensben.
    Folytatás itt: http://www.origo.hu/techbazis/internet/20110603-kiberhaboru-szitasaval-vadolja-az-usat-kina.html

    VálaszTörlés
  6. Brazilia / Számítógépes kalózok hajtottak végre támadást
    http://www.ambicionet.hu/site/index.php/hirek-a-vilagbol/4-hirek/703-brazilia--szamitogepes-kalozok-hajtottak-vegre-tamadast

    VálaszTörlés