2011. június 20., hétfő

Közeledne egymáshoz Európa és az iszlám világ?

Hídépítés vagy valami más...
Európa és a muszlim világ eredményes gazdasági együttműködéséhez elengedhetetlen egymás kölcsönös megismerése az előítéletek leküzdése érdekében - jelentette ki a Külügyminisztérium helyettes államtitkára vasárnap sajtótájékoztatón Egerben.


Hóvári János azt követően beszélt erről, hogy a magyar soros uniós elnökség keretében Kulturális sokszínűség, érdemi párbeszéd - Hídépítés Európa és az arab-muszlim világ között címmel nyolc arab ország, illetve Magyarország, Lengyelország, valamint az Egyesült Államok képviselőinek részvételével kétnapos konferenciát rendeztek Egerben.
Mint elmondta, Európa „szomszédja” az arab világ - a Közel-Kelet és Észak-Afrika alkotta térség -, ahol a világ tőkéjének jelentős része koncentrálódik. A párbeszéd Magyarországnak azért is érdeke - fűzte hozzá -, mert az elmúlt másfél évtizedben évente 5-10 százalékkal növelte kivitelét a térségbe.
A mostani konferencia a kezdete lehet egy folyamatnak, amelynek keretében Magyarország hídszerepet tölthet be Európa és a muszlim világ között - mondta a helyettes államtitkár.
Fodor Sándor arabisztika professzor arról beszélt, hogy egymás megismerése esetén kevesebb volna a konfliktus a két kulturális közeg között. Annál is inkább, mert - mint mondta - az iszlám „nemes kultúra”, nem a terrorizmus kultúrája.
Ha tanulunk egymástól, muszlimok és nem muszlimok együttesen teszünk egy lépést egy jobb világ felé - mondta.
Habis László, Eger fideszes polgármestere a világgazdasági fórumok helyszínére utalva úgy fogalmazott, hogy a hevesi megyeszékhely bizalomépítő tanácskozások sorát rendezve „a keresztény-muszlim párbeszéd Davosává” válhat.

Forrás:






KOMMENTÁR

Már várható volt, hogy a jelenlegi Fideszes kormányzat is előbb utóbb lépni fog, és megpróbálja kifogni a szelet a Jobbik vitorláiból. Erre az egyik legalkalmasabbnak tűnő az Egerben nyilatkozó dr. Hóvári János, az egykori Tel Aviv-i magyar nagykövet, mostanság pedig globális ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkár, aki – úgy látszik  – nagy előszeretettel mond olyanokat is például, hogy „…az arab világnak »Marshall-segélyre« lenne szüksége…” Ez nyilván megfelelő alap lehet arra, hogy az egyébként mély gazdasági, politikai válsággal és identitászavarokkal küszködő magyarok hidat verjenek az iszlám világ és a Nyugat között. Ráadásul pont Egerben, ahol idén éppen kiadó a minaret is.
Az egriek egyébként is szívesen foglalkoznak iszlám témákkal. Nemrég például épp amiatt emelt szót a helyi MSZP, hogy tavaly december közepén Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítél meg egy – „az egri születésű Dr. Fehérvári Géza világhírű londoni orientalista által létrehozott” - Al Gharnati elnevezésű Alapítvány számára. Ebből is látszik, hogy milyen nehéz a hídverés Egerben, és mennyire nincs könnyű dolga a Heves megyében a „lopakodó” araboknak. Az már más kérdés, hogy a dolgot szóvá tevő dr. Sós Tamásnak alighanem fogalma sincs arról, hogy az alapítvány nevet adó Al Gharnati, valójában nem is arab, hanem mór volt. Vagyis, egy európai születésű muszlim vallású ember. Nem arábiai és nem arab. Mindenesetre dr. Sós Tamás (és az egri MSZP is) most örömmel nyugtázhatja, íme mégsem volt kidobott pénz az a 3 millió, hiszen tucatnyi lap, az egész magyarországi média beszámolt róla, hogy Egerből indul a kezdeményezés, mely szerint úgy tűnik, „Közeledne egymáshoz Európa és az iszlám világ”!
Az alapítvány támogatásának indokaként jelzett egyik konferencia tehát megvalósult, A Fidesz, a Jobbik, az MSZP, a magyar külügyminisztérium, a globális ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkár is kipipálhat egy feladatot. Azt, hogy ettől mennyire kerül közelebb Európa az iszlám világhoz vagy, hogy egyáltalán közelebb kerül-e, majd az idő eldönti. Napjainkban - sajnos - épp ezzel ellentétes folyamat látszik tovább folytatódni. Elég, ha az ember fellapozza a magyar nyelvű lapokat, meghallgatja, megnézi az iszlámról, a muszlimokról szóló híradásokat, esetleg bele-beleolvasgat néhány népszerű internetes fórum hozzászólásaiba, máris látszik, hogy ez a szép felvetés legalább olyan messzire van a megvalósulástól, mint Makó Jeruzsálemtől. 

4 megjegyzés:

  1. Érdekes, a HEOL szerint már szó sincs iszlám világról, csak "arabokról" - Párbeszéd Európa és az arabok között: http://www.heol.hu/heves/kozelet/kulturalis-parbeszed-europa-es-az-arabok-kozott-384309

    VálaszTörlés
  2. Európa "szomszédja" az arab világ...
    http://www.hir24.hu/belfold/2011/06/19/europa-szomszedja-az-arab-vilag/

    VálaszTörlés
  3. A "hídépítés" egy másik formájáról tudósít az Izrael-barát HETEK c. lap egy korábbi cikke is:
    http://www.hetek.hu/belfold/201105/az_iszlam_terjeszkedestol_tart_peteri

    VálaszTörlés
  4. A támához kapcsolódik ez az írás is:
    EUarábia
    http://www.ambicionet.hu/site/index.php/egyeb/1-teszteles/672-euarabia

    VálaszTörlés