2011. június 21., kedd

Légi szerencsétlenség Karéliában


Oroszország észak-nyugati részén

Az Oroszország észak-nyugati részén levő Karéliában keddre virradó éjszaka lezuhant egy utasszállító Tu-134-es repülőgép, amely Moszkvából Petrozavodszkba tartott. A katasztrófában 44-en vesztették életüket, köztük egy svéd, egy holland és két ukrán állampolgár, valamint  egy négy tagú család, akiknek orosz és amerikai kettős állampolgárságuk volt. Mindössze nyolcan élték túl a szerencsétlenséget.

© Fotó: //www.vesti.ru
 
    A tragédia színhelyére már megérkeznek az elhunytak és a sebesültek hozzátartozói. Előkészítették számukra a szállodákat, és szükség esetén lelki segítséget is nyújtanak a rászorulóknak - jelentette ki Valentyina Ulics, Karélia egészségügyi minisztere.
   - A hozzátartozókkal pszichológusok és pszichiáterek foglalkoznak. Minden szakembercsoport a helyszínen tartózkodik, és minden szükséges segítséget megadunk a rászorulóknak.
   Az elmúlt éjszaka Petrozavodszkban erős és alacsonyan elhelyezkedő köd volt. Mindössze 170 méter volt a látótávolság. A Moszkvából érkező gép 150-200 méterre tért le a leszállópályától. Még 110 méter volt hátra a földig, amikor a diszpécser észrevette a hibát, és utasította a személyzetet, hogy tegyen egy kört. De ebben a pillanatban a gép nekiment a távvezetéknek és a leszállópálya néhány másodpercre sötétségbe borult.  Amikor néhány másodperc múlva ismét kigyulladtak a fények, már késő volt. A repülőgép súrolta a fák koronáját és az autóútnak csapódott. Maga alá temetett egy személyautót, majd a törzsétől leváltak a szárnyak, és a gép darabjai 300 méteres távolságba szétszóródtak.
    A nyomozás több verziót vizsgál. Egyebek között emberi tényezőt, azaz a pilóta vagy a földi szolgálatok mulasztását, a bonyolult időjárási viszonyokat, illetve a gép vagy a repülőtéri berendezések esetleges hibáit. Megtalálták a repülőgép fekete dobozait, amelyek jó állapotban vannak.
  A szerencsétlenséget túlélt nyolc személy, köztük egy gyermek kórházban van. Hét sérült állapota rendkívül súlyos - jelentette ki Eliszan  Sandolovics, a karéliai köztársasági kórház orvosa.
   Dmitrij Medvegyev államfő részvétét fejezte ki a légi katasztrófában elhunyt áldozatok hozzátartozóinak. Megbízást adott a szerencsétlenül járt személyek megsegítésére.

Működik a forró vonal, információ a következő telefonszámokon:
 Oroszország nemzetközi kódja: +7
495-644-40-66, illetve 495-626-37-07  (Moszkvában)
8142-56-16-34  (Karéliában)
 
A rendkívüli helyzetek minisztériuma a honlapján (mchs.gov.ru) nyilvánosságra hozta az utaslistát- adta hírül az fn.hu és a hgv.hu

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése