2011. június 22., szerda

VÁLTOZÓBAN TÖRÖKORSZÁG ÉS IZRAEL KAPCSOLATAI


Konfrontáció helyett kölcsönös együttműködés?

 
Politikai elemzők szerint az idei törökországi választások, és kormányzópárt, az AKP ismételt győzelme után várható volt, hogy Törökország és Izrael kapcsolataiban is történni fog valami. Voltak, akik már a választási kampány hajrájában is megpróbáltak utalni arra, h úgymond az AKP-s politikusok titokban ismét kapcsolatba léptek izraeli politikusokkal. A közeledésről fantáziálók egy jól ismert és népszerű civil szervezet tagjai, akiknek iszlám identitású párja még a parlamenti belépő küszöbéig sem jutott el. Vélhetően azért, mert közülük is sokan inkább az AKP-re szavaztak.
A török külpolitika stratégiájának ismerősei viszont egyáltalán nem csodálkoznak azon, hogy Törökország nem ellenségeskedni, hanem kapcsolatait rendezni törekszik egy másik országgal. Ahmet Davutoglu, aki nemcsak a török külpolitika irányítója, hanem a napjainkban érvényes külkapcsolati statégia elveinek megfogalmazója is (könyve Stratégiai mélység (Stratejik Derinlik) címmel 2001-ben jelent meg), például így fogalmaz: „A török külpolitika célkitűzése Törökország függetlensége a nemzetközi színtér szereplőitől, és az egyensúly megteremtése kapcsolatai és szövetségei révén, így tarthat fenn viszonylagos függetlenséget és befolyást globális viszonylatban.” Ez tovább folytatva azt jelenti, hogy Törökország, a szomszédaival, és partnereivel is jó kapcsolatokra, kölcsönös együttműködésre törekszik. Vagyis, nem a vita, az ellenségeskedés, a konfrontáció határozza meg az ország külpolitikai törekvéseit, hanem a béke, a biztonság, a stabilitás és jólét megteremtése érdekében teendő erőfeszítések, továbbá a nemzetközi konfliktusokban való részvétel elkerülése.
Az alábbi összeállításunkban ennek a törekvésnek az alakulásáról, változásairól, eseményeiről próbálunk képet rajzolni.


Háárec: titkos izraeli-török tárgyalások folynak

Az újság szerint, amely egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú izraeli illetékest idéz, az Egyesült Államok is támogatja ezeket az erőfeszítéseket. A titkos megbeszélések Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egy megbízottja és Feridun Sinirlioglu török külügyi államtitkár-helyettes között zajlanak - tette hozzá a Háárec. Egy másik izraeli vezető újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy „Izrael az egészséges és pozitív kétoldalú kapcsolatok helyreállítását óhajtja, amelyek mindkét fél érdekében állnak”. Nem volt hajlandó részleteket közölni a titkos kapcsolatfelvételről, csak annyit mondott még, hogy „sajnáltuk a két ország kapcsolatainak megromlását”. A baloldali lap említést tett egy másik izraeli-török tárgyalásról is: annak az ENSZ-vizsgálóbizottságnak az izraeli és török tagja között, amely a Mavi Marmara török segélyhajó elleni, kilenc halottal járó tavalyi izraeli fellépés ügyével foglalkozik. 2010 májusában egy nemzetközi segélyflottilla tartott a Gázai övezet felé, hogy segélyt vigyen a palesztinoknak. Az idén június 25-én, szombaton induló nemzetközi gázai segélyflottillához „technikai okokból” nem csatlakozik a Mavi Marmara - jelentette be a múlt héten a humanitárius expedíciót szervező csoport szóvivője. Hozzátette, hogy összesen tíz hajót küldenek Gázába „a palesztin földsávot sújtó (izraeli) embargó hosszú távú megszüntetésére”. „Úgy véljük, pozitív döntés született, és reméljük, hogy az hozzájárul az Izrael és Törökország közötti kapcsolatok normalizálásához” - mondta vasárnap egy izraeli kormányilletékes a török hajó távolmaradására utalva. Megfigyelők emlékeztetnek Abdullah Gül török államfőnek a tavalyi hajóincidens után tett kijelentésére, miszerint az Izraelhez - Ankara régi stratégiai szövetségeséhez - fűződő viszony „már sohasem lesz ugyanolyan”.

Török lapok szerint Netanjahu kezet nyújt Ankarának

Az újságok szerint Netanjahu azt írta, hogy tisztázni akar minden nyitott kérdést a török kormánnyal, és újra akarja éleszteni a kétoldalú kapcsolatokra nemzedékek óta jellemző barátság szellemét. Törökország a palesztinokkal kapcsolatos politika keltette viszály miatt jegeli együttműködését Izraellel. Körülbelül egy évvel ezelőtt a kapcsolatok újabb mélypontra jutottak, amikor izraeli katonák kommandós akcióval megállították a Mavi Marmarát, egy Gázába tartó segélyflottilla török vezérhajóját, és kilenc embert megöltek. A szóban forgó hajó e hét végén egy újabb „gázai” flottilla élén haladt volna, hogy megtörje a Gázai övezet izraeli tengeri blokádját, vagy legalább kísérletet tegyen rá. Az Erdogan-kormány nyomására azonban a török szervezők visszakoztak, és török hajó mégsem vesz részt a küldetésben - a hivatalos indoklás szerint műszaki okokból. Vezető török politikusok még nem reagáltak a Netanjahu-üzenet hírére. Ankara eddig a Mavi Marmara elleni tavalyi fellépés miatti izraeli bocsánatkérést és kártalanítást nevezte meg a viszony normalizálásának feltételeként.

1 megjegyzés:

  1. A témához kapcsolódva a HVG már arról ír, hogy "Amerika támogatja az Izrael és Törökország közti titkos tárgyalásokat" = http://hvg.hu/vilag/20110621_izrael_torokorszag_diplomaciai_valsag

    VálaszTörlés