2011. június 18., szombat

NYOLC ÉS FÉLEZER SZÍRIAI MENEKÜLT TÖRÖKORSZÁGBAN

Ankarába érkezett a szír elnök különmegbízottja


Törökország nagyon szeretné, ha a vele szomszédos Szíriában végre véget érne a politikai feszültség. Egyebek mellett erről is tájékoztatták Türkmanit, Bashar al-Asszád szír elnök különmegbízottját, aki a török kormánykörökkel folytatandó tárgyalásokra Ankarába érkezett és megbeszéléseket folytatott Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnökkel.
Az eddig Törökországba érkezett szír menekültek száma megközelíti a nyolc és fél ezret. Türkmani, a szír elnök különmegbízottja, ankarai látogatása előtt Ahmet Davutoğlu török külügyminiszter társaságában meglátogatta Hatay városát, ahol a szír menekülteketelhelyezték. Davutoğlu elmondta, hogy Törökország nagy figyelemmel kíséri a szomszédos országban történteket és szeretné, ha az ígért reformokat mielőbb bevetetnék Szíriában. Addig is segítséget nyújtanak, befogadják és ellátják a menekülteket.
A TRT-nyomán

3 megjegyzés:

  1. Brutális támadás a török határnál
    MTI 2011. június 18.
    A szíriai hadsereg egy egysége lerohant szombaton egy falut a török határ közelében, a katonák géppuskákból lövéseket adtak le, felgyújtottak több házat, és őrizetbe vettek mintegy 70 embert - közölték szemtanúk és egy ellenzéki szervezet.
    A kormányellenes tüntetések dokumentálására létrehozott Helyi Koordinációs Bizottságok nevű csoport szerint hat harckocsi vonult be a határtól 20 kilométerre lévő Bdama faluba. Az egyik szemtanú, egy ügyvéd - aki a török határtól 2 kilométerre lévő kisvárosnak mondta a helységet - 9 harckocsit, 10 páncélozott szállítójárművet, 20 terepjáró gépkocsit és 10 autóbuszt számolt össze.
    Bdama szinte egybeépült Dzsiszr-es-Sugúr várossal, amely csak a múlt vasárnap került a hadsereg ellenőrzése alá. Azt megelőzően ebből a térségből több (mint nyolc és fél) ezer ember menekült át Törökországba.
    Forrás: http://hirszerzo.hu/kulfold/20110618_tamadas_a_torok_hatarnal

    VálaszTörlés
  2. Ban Ki-moon, ENSZ-főtitkár állítólag felhívással fordult a szíriai vezetéshez, hogy fejezzék be a civil lakosság elleni vérengzést.

    VálaszTörlés
  3. Az MTI jelenti:
    ENSZ-USA-Szíria-személyiség-menekültek
    Angelina Jolie felkeresi a Törökországa menekült szíriaiakat
    Washington, 2011. június 16., csütörtök (MTI) - Angelina Jolie az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának nagyköveteként a héten felkeresi a szíriai menekülteket, akik Törökországban kerestek menedéket - jelentette a török külügyminisztériumra hivatkozva a CNN.
    A világhírű színésznő pénteken érkezik Isztambulba, ahonnan azonnal tovább indul Hatayba, ahol a határon átszökött legtöbb szíriai menedéket talált. A török diplomáciai tárca szerdán kapta meg Jolie erre vonatkozó kérelmét. Az elmúlt hetekben közel 9 ezren menekültek át Törökországba a Szíriában kitört erőszak elől.
    Angelina Jolie, akit 2001-ben nevezett ki jószolgálati nagykövetének a világszervezet menekültügyi főbiztosának hivatala eddig több mint 20 országban járt küldetésen. Az Oscar-díjas sztár először akkor érzett elhivatottságot a feladat iránt, amikor 2000-ben Kambodzsában járt, a Lara Croft: Tomb Raider című filmje forgatásán.
    kpd \ kdl
    MTI 2011. június 16., csütörtök 16:16

    VálaszTörlés