2011. november 24., csütörtök

Százmilliós pert kap a nyakába a felhasználók arcát megjegyző Facebook



„A robbanásszerű növekedés következtében hamarosan tőzsdei cég lehet Zuckerberg vállalkozása – olvastam tavaly az ITcafe nevű weboldalon. Meg azt is olvastam valahol, hogy sok-sok pénzt termel a Facebook. Nyilván vannak, akik emiatt nagyon szeretik, mások viszont nem igazán. Ez utóbbi abban is megmutatkozik, hogy egyre több a közösségi oldallal kapcsolatos negatív hír, ami persze így is jó reklám lehet! És egyre több a kérdőjel, amin talán érdemes elgondolkodni és utána olvasni kicsit. Például „Adattolvajként indította Zuckerberg a Facebookot?” „Létezik-e Facebook-összeesküvés?” Valóban Százmillió Facebook-felhasználó nyilvános adatai tölthetőek le egy fájlban?" Minderre válasz található az Interneten, előbb azonban lássuk a legfrissebb, a fenti címben szereplő információkat:
 

ENGEDÉLY NÉLKÜL

Engedély nélkül tárolja a felhasználók arcképeinek adatait a Facebook egy német tartományi adatvédelmi biztos szerint. A biztos hivatala a sikertelen megállapodási kísérletek után bíróságon próbálja elérni, hogy a világ legnépszerűbb közösségi oldalát megbüntessék, amiért nem megfelelően kezeli a felhasználók azonosítására alkalmas kényes információkat – adta hírül az origo.hu

Bár a közösségi oldalra feltöltött képeken szereplő embereket a felhasználóknak manuálisan kell megjelölniük, a Facebook arcfelismerő funkciója a feltöltött fotók esetében automatikusan felkínálja a személyek neveit, ráadásul a nyáron elindított funkció viszonylag ritkán téved. Elindításához szükség volt az arcképel biometriai, azaz az emberek digitális azonosítását lehetővé tevő adatainak tárolására.

Százmilliós nagyságrendű büntetést kaphat a Facebook

E funkció működéséhez a Facebooknak tárolnia kell egy adatbázisban a feltöltött képeket már megjelölt arcokat, ehhez azonban nem kérte ki a felhasználók előzetes hozzájárulását a cég - véli Johannes Caspar, a hamburgi adatvédelmi biztos. A biztos hivatalánál az [origo]-nak elmondták, hogy ott már folyamatban van a Facebook elleni per előkészítése, miután a közösségi oldalt működtető céggel hónapokon át folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre.
A hivatal képviselője szerint a Facebook felajánlotta, hogy az új felhasználók esetében a jövőben egy, az adatlapon megjelenő felületen kéri hozzájárulásukat a funkció használatához, és a szolgáltatás működéséről is ad ki információkat. A közösségi oldal azonban nem ment bele abba, hogy a Facebookon már jelen lévő húszmillió német felhasználót utólag értesítsen a szolgáltatás működéséről, ezért akarja a hamburgi adatvédelmi biztos peres úton rávenni az amerikai céget erre.
Ha a bíróság előtt is bebizonyosodik, hogy a Facebook szolgáltatása megsértette az amerikainál jóval szigorúbb német és európai uniós adatvédelmi törvényeket, akár háromszázezer eurós, vagyis közel százmillió forintnak megfelelő büntetést is kiróhatnak a közösségi hálót működtető cégre. Emellett a tartományi adatvédelmi biztos végső esetben arra is kötelezheti a céget, hogy szüntesse meg a funkciót és semmisítse meg az annak használata során rögzített adatokat - nyilatkozta az [origo]-nak Moritz Karg, a hamburgi adatvédelmi hivatal munkatársa.

Engedély nélkül kezdték megjegyezni az arcokat

A Facebook arcfelismerő szolgáltatása egyszerű kényelmi funkciónak tűnik, ám Karg szerint ennek megvalósításához egy komplex biometriai adatbázist kellett létrehoznia a közösségi oldalt működtető cégnek. Ez minden felhasználó esetében tartalmazza a feltöltött fotókról begyűjtött, az arckép egyedi azonosítására alkalmas ismérveket digitális formában.


 
A német adatvédők azt tartják problémásnak, hogy a funkció bevezetése előtt nem kért engedélyt felhasználóitól az arcuk azonosítására alkalmas adatok tárolására, önhatalmúlag vezette be a funkciót. Karg szerint az európai uniós és a németországi adatvédelmi törvények is egyértelműen előírják, hogy hasonló szenzitív adatokat csak az emberek előzetes hozzájárulásával lehet rögzíteni felhasználókról. 
A Facebook szóvivője a brit Macworld online magazinnak úgy nyilatkozott, hogy cége sajnálatosnak tartja a német adatvédelmi biztos által kezdeményezett pert. A közösségi hálózat szerint az arcfelismerő funkció működése megfelel az európai előírásoknak, és arról kellő információt is adtak a felhasználóknak. A vállalat hangsúlyozta, hogy a funkciót felhasználói letilthatják ha nem akarják azt használni, ezért sajnálatosnak tartják azt, hogy a hamburgi adatvédelmi biztos számára az sem volt elfogadható, hogy az új felhasználók számára a korábbinál bővebb tájékoztatást nyújtsanak. A Facebook a jövő hétre ígért az [origo]-nak tájékoztatást az üggyel kapcsolatban.
Azt, hogy a képeken arcképük mellett automatikusan ajánlja fel nevük felvételét a közösségi oldal, a felhasználók a Facebook "Adatvédelmi beállítások" menüpontjának "Hogyan működnek a címkék" pontja alatt tudják letiltani.
Idegen járókelőket is azonosítottak Facebookkal
A felhasználók felismerését segítő adatokat komoly visszaélésekre lehet felhasználni. Nyáron a Black Hat című hackerkonferencián például amerikai kutatók egy egyetemi kampuszon ismeretlen utcai járókelők jelentős részét voltak képesek beazonosítani egy webkamera és nyilvános Facebook-profilokból gyűjtött adatok segítségével.
A Carnegie Mellon Egyetem kutatói huszonötezer nyilvános profiololdalról gyűjtöttek le képeket, és azokból valós időben vizsgálható adatbázist hoztak létre egy webkamerával szerelt laptopon. A teljesen hétköznapi hardver minden harmadik elhaladó egyetemistát képes volt azonosítani. A megoldás a leghatékonyabban akkor működött, ha a járókelő szemben állt a kamerával, mivel a facebookos fotók többségén is ilyen felvételek szerepelnek a felhasználókról. A kutatók képesek voltak létrehozni egy ugyancsak arcfelismerést használó iPhone applikációt is, amely egy lefényképezett emberről képes felkutatni személyes információkat a Facebookról, de csak akkor, ha az adott fiók tulajdonosának arcképe is nyilvános az adatlapján.

Nem tudni, kit kell perelni

Komoly problémát jelent a Facebookkal szembeni kifogásoknál az európai államok számára, hogy a világ legnagyobb közösségi oldalát egy amerikai székhelyű cég működteti. Bár a társaság európai felhasználóit az írországi leányvállalata által működtetett szerverpark gépei szolgálják ki - ezt a vállalatot perelte be nemrég egy osztrák jogvédő csoport is - a hamburgi adatvédelmi biztos hivatala szerint a tényleges adatfeldolgozást az amerikai Facebook Inc. cég végzi, ezért az amerikai anyacég ellen teszik meg a jogi lépéseket.
Straub Ádám (2011. 11. 23., 19:05)


További a Facebook témához kapcsolódó írások, információk:



3 megjegyzés:

  1. Kérdés nélkül ismeri fel a magyar arcokat a Facebook
    http://www.origo.hu/techbazis/internet/20110608-mar-a-magyar-felhasznalokat-is-felismeri-a-facebook.html

    VálaszTörlés
  2. ...és most itt van ez a hír is: "Szoftverhiba a Facebookon, kikerültek Zuckerberg privát fotói" http://hvg.hu/Tudomany/20111207_facebook_zuckerberg_fotok ...meg ez is: " Tényleg nem törődik a biztonsággal a Facebook?" http://www.mediainfo.hu/hirek/article.php?id=22458 - alighanem erre mondják, hogy "a fagyi visszanyalt!"

    VálaszTörlés
  3. Nagyobb átláthatóságot és a személyi adatok fokozottabb védelmét szolgáló változtatások bevezetésére tett ígéretet a Facebook az Egyesült Államokon és Kanadán kívüli több mint félmilliárd európai felhasználója számára a cég nemzetközi főhadiszállásán végzett átvizsgálás nyomán. http://itmania.hu/tart/cikk/e/0/117856/1/informatika/Lajkolni_tessek_biztonsagosabb_Faceebookot_igernek

    VálaszTörlés