2011. december 8., csütörtök

Milyen lesz Líbia Kadhafi után?


„Allah segítsen nekünk, hogy hívők és szabadok maradhassunk!”

 
Egyre több olyan hír, információ lát napvilágot a világhálón, amely a Líbiai vérontásokat megelőző időszakot, az észak-afrikai ország társadalmi gazdasági helyzetét elemzi. Ezek között akadtunk az alábbi dokumentumokra is. Az első anyag csak egy részlet, egy „hevenyészett”, pár apróbb-nagyobb hibával tarkított fordítás, amit itt most javítva adunk közre:

Negyven éve vagy talán még több is (nem is emlékszem), mindent megtettem, hogy a népnek házakat, kórházakat, iskolákat adjak, és amikor éhesek voltak élelmet adtam nekik. Sőt Bengházit mezőgazdasági területté alakítottam át a sivatagból. Felálltam a cowboy Reagen támadásai alól. Amikor megölte az örökbefogadott árva lányomat, engem akart megölni, de helyettem azt az ártatlan gyermeket ölte meg. Aztán az afrikai nővéreimet és testvéreimet segítettem pénzzel, hogy létrehozhassák az Afrikai Uniót.
Én mindent megtettem, amit tudtam, hogy segítsek az embereknek megérteni azt a koncepciót, amely segítségével az emberek bizottságai kormányozzák országunkat, de ez soha nem volt elég, mint néhányan mondták nekem, még olyanok is akik 10 szobás lakásokkal, új ruhákkal, új bútorokkal rendelkeztek. Soha nem voltak elégedettek, önzők voltak és egyre többet akartak.
Azt mondták az amerikaiaknak és más látogatóknak, hogy demokráciára és szabadságra van szükségük. Soha nem értve meg, hogy ez egy torokmetsző rendszer, ahol a legnagyobb kutya megeszi a többit. De őket elvarázsolták ezekkel a (szép) szavakkal, nem tudván, hogy Amerikában nincs ingyen gyógyszer, ingyen kórház, ingyenes lakhatás, ingyenes oktatás, ingyenes étkezés, kivéve, amikor az embereknek könyörögni kellett vagy hosszú sorokba állni egy (ingyen) levesért.
Nem, nem számít mit tettem, egyeseknek soha nem volt elég, de mások tudták, hogy Gamad Abdel Nasser fia vagyok, az egyetlen  (olyan) igaz arab és muszlim vezető, akink volt  (nekünk) Salah-al-Deen óta. Ő volt, aki visszakövetelte a Szuezi Csatornát saját népének, és voltam én, aki visszavettem Líbiát a saját népemnek. Az ő nyomdokait próbálom követni, hogy népemet távol tartsam a gyarmati uralomtól, a tolvajoktól, akik tőlünk lopnának.
Most a hadászati történelem legnagyobb ereje által vagyok támadás alá véve, az én kis afrikai gyermekem, Obama meg akar ölni, hogy elvegye a szabadságot országomtól, hogy elvegye tőlünk az ingyenes lakhatásunkat, ingyenes orvosi ellátásunkat, ingyenes oktatásunkat és élelmünket, felcserélve az amerikai stílusú tolvajlásra, amit „kapitalizmusnak” hívnak, de a Harmadik Világban mindannyian tudjuk, hogy mit jelent ez. Azt jelenti, hogy vállalatok (bankok) irányítják az országokat és az emberek szenvednek. Tehát nincs más alternatíva számomra, mint kitartani, és ha Allah úgy akarja, akkor meghalok, követve az Ő útját, az utat, amely országunkat gazdaggá tette, termőfölddel, élelemmel és egészséggel, sőt lehetővé tette számunkra, hogy segítsük az afrikai és az arab testvéreinket és nővéreinket, hogy itt dolgozhassanak a Líbiai Köztársaságban.
Nem kívánok meghalni, de ha az kell, hogy megmentsem e földet, népemet, mindazon ezreket, akik (olyanok nekem, mint a saját) gyermekeim - hát legyen!
Legyen ez a végrendeletem, a hangom a világ felé, hogy én szembeszegültem a NATO keresztes hadjáratával, fegyvert fogtam az árulás ellen, a Nyugat gyarmatosítási törekvései ellen és kiálltam az arab és muzulmán testvéreimért, mint egy fénysugár.
Amikor mások kastélyokat építettek én szerény házban és sátrakban laktam. Soha sem feledtem el szirtei gyermekkoromat, soha nem költöttem a nemzet kincstárát ostobán és mint Salah-al-Deen, a mi nagy muszlim vezetőnk, aki megmentette Jeruzsálemet az iszlámnak, (és is csak) keveset vettem el magamnak…
Nyugaton egyesek „örültnek” „bolondnak” hívtak, de ők tudják az igazságot, ennek ellenére továbbra is hazudnak, tudják, hogy földünk független és szabad, nincs gyarmati fogságban, ez az én jövőképem, irányvonalam és ez világos a népem számára is, hogy harcolni fogok az utolsó leheletemig, hogy magunkat szabadon tartsam.
Allah, a mindenható segítsen nekünk, hogy hívők és szabadok maradhassunk.
Mu’ummar Qaddafi ezredes, 2011/04/05

 
A következő három dokumentum tulajdonképpen egy. Kadhafi végrendelete magyar, arab és angol nyelven:

Ez a végakaratom. Én, Moammer bin Mohamed bin Abdusszalam bin Humajd bin Abu Manjar bin Humajd bin Najil al-Fuhszi Kadhafi vallom, hogy Allahon kívül nincs más isten és Mohamed az ő prófétája, béke legyen vele.
Fogadom, hogy muszlimként fogok meghalni. Ha megölnének, azt akarom, hogy muszlim rítusok szerint temessenek el Szirt temetőjében, ott ahol a családom is nyugszik, azokban a ruhákban, amelyeket halálomkor viseltem. Testem maradjon tisztítatlan. Azt akarom, hogy családomnak, különösen a nőknek és a gyerekeknek jó gondját viseljék a halálom után.
A líbiai népnek meg kell őriznie identitását, vívmányait, történelmét és elődei és hősei emlékét, és nem szabad hagynia, hogy a szabadságért hozott áldozatok kárba vesszenek. Felszólítom híveimet, hogy folytassák az ellenállást mindenféle külföldi agresszió ellen, ma, holnap és mindenkor. Aki a világon szabad embernek vallja magát, most tudja meg, hogy személyes biztonságunkért bármikor elárulhattuk volna ezt az ügyet, és erre ajánlatokat is kaptunk, de személyes biztonságunk helyett a választásunk arra esett, hogy az első sorban vívjuk meg ezt a háborút, amelyet megtisztelőnek tartunk és kitüntetésként viselünk. Ha győzelmünk nem is lesz azonnali, a jövő generációknak leckét adunk abból, hogy a haza védelme egy mindennél előbbre való megtiszteltetés, és a legnagyobb árulás, amelyet valaki elkövethet, az ennek kiárusítása, akkor is, ha erről mások mást próbálnak meg sugallni.
 


أشهد أن لا إله إلا الله وأن محمدا رسول الله عليه الصلاة والسلام وأموت على عقيدة أهل السنة والجماعة.
وأوصي بما يأتي:
أن لا أُغسّل، وأن أدفن وفق تعاليم الشريعة الإسلامية وفي ثيابي التي أموت فيها.
أن أُدفن في مقبرة سرت إلى جوار قومي وأهلي.
أن تُعامل عائلتي وخاصة نساءها وأطفالها معاملة حسنة.
أن يحافظ الشعب الليبي على هويته وعلى منجزاته وتاريخه وصورة أجداده وأبطاله المشرفة وأن لا يسلّم في تضحيات أحراره وأخياره.
أن تستمر مقاومة أي عدوان أجنبي تتعرض له الجماهيرية الآن أو غدا وعلى الدوام.
أن يثق الأحرار في الجماهيرية والعالمأننا كنا نستطيع المتاجرة بقضيتنا والحصول على حياة شخصية آمنة ومستقرةوجاءتنا عروش كثيرة، ولكننا اخترنا أن نكون في المواجهة واجبا وشرفا، وحتى إذا لم ننتصر عاجلا فإننا سنعطي درسا تنتصر به الأجيال التي ستأتي، لأن اختيار الوطن هو البطولة وبيع الوطن هو الخيانة التي لن يستطيع التاريخ أن يكتب غيرها مهما حاولوا تزويره.
أن يبلّغ سلامي إلى عائلتي فردا فردا وإلى أوفياء الجماهيرية وإلى كل أوفياء العالم الذين ساندونا ولو بقلوبهم.
والسلام عليكم جميعا
معمر بن محمد القذافي

This is my will. I, Muammar bin Mohammad bin Abdussalam bin Humayd bin Abu Manyar bin Humayd bin Nayil al Fuhsi Gaddafi, do swear that there is no God but Allah and that Mohammad is his Messenger, peace be upon him. I pledge that I will die as a Muslim.
Should I be killed, I would like to be buried, according to Muslim rituals, in the clothes I was wearing at the time of my death but with my body unwashed, in the cemetery of Sirte, next to my family and relatives.
I would like that my family, especially the women and children, to be treated well after my death. The Libyan people should protect its identity, achievements, history and the honourable image of its ancestors and heroes. The Libyan people should not relinquish the sacrifices of the free and best people.
I call on my supporters to continue the resistance, and fight any foreign aggressor against Libya, today, tomorrow and always.
Let the free people of the world know that I could have sold out our cause in return for a secure and stable personal life. I received many offers to this effect but chose to be at the vanguard of the confrontation as a badge of duty and honour.
Even if we do not win immediately, we will provide a lesson to future generations that choosing to protect the nation is an honour and selling it out is the greatest betrayal that history will forever remember, however they try to portray this.

A fenti dokumentumot  Najat, Shamil Ali. az alábbi hivatkozásokkal:
A dokumentum magyar nyelvű újraközlésének forrása Népszabadság, 2011. október 24.  http://nol.hu/kulfold/itt_van_kadhafi_vegrendelete
Az arab nyelvű újraközlés forrása http://www.the-yemen.net/news/?p=2135
GROTIUS   A budapesti Corvinus Egyetem folyóirata

______________________________________________________
Milyen lesz Líbia Kadhafi után? Lesz-e majd a líbiai népnek ingyen gyógyszer, ingyen kórház, ingyenes lakhatás, ingyenes oktatás, ingyenes étkezés, mint Kadhafi uralkodása alatt volt? Kik lesznek az új befektetők, a vállalkozók, kik fogják újjáépíteni az országot? Ezekre a kérdésekre egyelőre nem tudjuk, még csak nem is sejtjük a válaszokat…
 Allah segítsen nekik, hogy hívők és szabadok maradhassanak!

4 megjegyzés:

  1. Dmitrij Rogozin orosz NATO-nagykövet úgy fogalmazott, hogy a NATO-elitnek nem tetsző politikusok önkényes leváltása elősegíti az iszlám vallásjognak, a saríának és az iszlám radikális csoportoknak a terjedését mindazokban a térségekben, ahova a NATO "az erejét kivetíti". Rogozin arra figyelmeztetett, hogy "az arab tavasz forró arab nyárrá" válhat, ha a szervezet folytatja politikáját, és úgy vélte, hogy a NATO parancsnokság alatt a nemzetközi koalíciós erők saját kényükre megváltoztatták az ENSZ Biztonsági Tanácsának a határozatát a líbiai katonai akció során. A NATO-Oroszoszág Tanács csütörtöki, brüsszeli ülésén az orosz fél számára fontos, hogy a külügyminiszterek elemezzék az idei esztendő katonapolitikai lépéseit, és ne térjenek ki annak vizsgálata elől, hogy azok mennyire feleltek meg a nemzetközi jogi normáknak...
    MTI rövidítve, korrigálva

    VálaszTörlés
  2. Magyarország kontra Líbia
    www.youtube.com
    Érdekes anyag!

    VálaszTörlés
  3. Háborús bűncselekmény volt Kadhafi megölése
    Erős a gyanú, hogy Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető megölése háborús bűncselekmény volt - jelentette ki újságíróknak a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze, miután csütörtökön New Yorkban tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát arról a leveléről, amelyet a Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) küldött.
    Luis Moreno Ocampo a levélben azt kérdezte az ÁNT-től: milyen tervei vannak az új líbiai kormánynak a háború alatt bármely fél által állítólagosan elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására.
    "Az egyik tisztázandó kérdés Moammer Kadhafi halálának körülményei, mert erős a gyanú, hogy megölése háborús bűncselekmény volt" - mondta Ocampo. "Az, hogy mit lép az ICC Kadhafi halálával kapcsolatban, függ a líbiai kormány lépéseitől, mert a bíróság alapító okirata szerint csak abban az esetben járhat el egy ügyben, ha a nemzeti hatóságok nem hajlandók cselekedni" - tette hozzá a főügyész.
    (MTI)
    Ban Ki Mun: emberi jogi visszaéléseket követett el az új líbiai vezetés
    London/Budapest, 2011. november 24., csütörtök (MTI) - Líbiai foglyok ezreit - köztük nőket, gyermekeket és fekete-afrikaiakat - tart illegálisan őrizetben a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) - adta hírül Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy még nyilvánosságra nem hozott jelentésére hivatkozva a Channel 4 brit televízió hírportálja.
    A dokumentum megállapítja, hogy a líbiai polgárháború során mindkét fél követett el háborús bűnöket, s az új líbiai kormány a mai napig kínozza a fogvatartottakat. Miközben a Kadhafi-rezsim által bebörtönzött politikai foglyokat szabadon engedték, hozzávetőlegesen 7 ezer ember továbbra is a zömmel a forradalmi csapatok irányítása alatt álló börtönökben és táborokban raboskodik" - állapította meg a világszervezet főtitkára.
    Ban Ki Mun hozzátette, hogy a rabok közül sokakat vádemelés nélkül tartanak fogva, és méltatlanul bánnak velük. Líbiában, ahol az utóbbi hónapokban polgárháború dúlt, egyelőre sem a rendőrség, sem az igazságszolgáltatás nem működik. A jelentés rámutatott arra is, hogy a fekete-afrikaiakat a bőrük színe miatt éri támadás, a nőket férfiak őrzik, a gyerekeket pedig a felnőttekkel együtt tartják fogva.
    Az uralkodó ÁNT tett ugyan néhány intézkedést a foglyok állami felügyelet alá helyezésére, "ugyanakkor a fogva tartások szabályozásáig, a visszaélések megelőzéséig és az indokolatlanul börtönben lévők elengedéséig még hosszú az út" - fogalmazott Ban Ki Mun.
    A "nyugtalanító jelentést" hétfőn hozzák nyilvánosságra az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Líbia igazságügyi minisztere közölte, hogy egyeztetni fog Ban Ki Munnal a jelentéssel kapcsolatban.
    http://www.channel4.com/news/un-chief-disturbing-libyan-human-rights-abuses
    MTI 2011. november 24., csütörtök 16:17

    VálaszTörlés
  4. Forr a levegő Líbiában
    ...Abdel-Dzsalíl, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnöke még szeptemberben olyan jogállam felépítését ígérte a líbiai népnek, amelyben a törvénykezés alapját a saría fogja képezni. „Nem fogadunk el semmiféle szélsőséges ideológiát, legyen az akár jobb-, akár baloldali. Muzulmánok vagyunk, a mérsékelt iszlám követői, s erről az útról nem fogunk letérni” – mondta egy beszédében Tripoliban a líbiai vezető.
    A teljes anyag itt: http://mno.hu/kulfold/forr-a-levego-libiaban-1045169

    VálaszTörlés