2012. január 26., csütörtök

Két kamasz fiú „embert” juttatott az űrbe

NAGY LELEMÉNNYEL, TEHETSÉGGEL
Két 17 éves fiú négy hónap alatt fejezte be a munkálatokat, mindent saját kezükkel építettek – adta hírül a kulturpart.hu.
Mathew és Asad képe az űrből.
Mathew Ho és Asad Mohamed egy iskolába járnak a kanadai Torontóban. Mathew évekkel ezelőtt látott egy videót, melyben az MIT (Massachusetts Institute of Technology) hallgatói egy meteorológiai ballont küldtek fel, hogy képeket készítsenek a Földről, ez pedig annyira megtetszett neki, hogy elhatározta, ő is megcsinálja.
Asaddal összefogva négy hónapig minden szombatjukat a házi készítésű légi jármű barkácsolására áldozták, mellyel végül négy kamerát és egy Lego embert küldtek fel 24 kilométer magasra, a sztratoszféra közepébe.
A kis emberkének egy órába telt följutni, de feleannyi idő alatt visszatért a bolygó felszínére, miután a ballon kipukkadt. A szédítő magasság ugyan még messze van a világűr teljes vákuumától és csendjétől, de már látszik a Föld görbülete és az égbolt tetején az űr sötétje.
A ballon rakománya a „kilövés” helyszínétől több mint 120 kilométerre ért földet, így a fiúknak egy hetet várni kellett, hogy autóval elmehessenek a kincset érő felvételekért.
Dr. Michael Reid, a Torontói Egyetem asztrofizikus professzora elmondta, hogy a PhD hallgatók gyakran csinálnak hasonló teszteket, de egy sikeres próbálkozás két 17 éves fiútól igazán nagy leleményességről és tehetségről tesz tanúbizonyságot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése