2012. január 26., csütörtök

Szaúd-Arábia 100 dollár körül akarja stabilizálni az olajárat


Egy prognózis szerint a szaúdi költségvetési kiadások 2012-ben 19 százalékkal emelkednek

Több internetes portál is beszámolt róla, hogy a szaúdi olajminiszter közlése szerint az ország abban érdekelt, hogy a kőolaj hordónkénti ára 100 dolláros szint környékén stabilizálódjon. Ez körülbelül egyharmaddal magasabb, mint a királyság legutóbb, még 2008-ban közölt hivatalos célára.
A világ vezető kőolajexportőrének, és ezen felül a legtöbb szabad termelői kapacitással rendelkező országának olajminisztere nemrég olyan kijelentést tett, ami szerint Szaúd-Arábia számára a 100 dolláros hordónkénti olajárszint lenne kívánatos. Ali Naimi szerint a világgazdaság számára kedvező lenne, amennyiben az olajtermelők és fogyasztók 100 dolláros átlagos szinten lennének képesek tartani a kőolaj hordónkénti árát.
A Brent típusú olaj árfolyama az elmúlt időszakban az olajminiszter által közölt szintnél magasabban, 110 dollár körül mozgott.
Az új célár egyharmaddal magasabb, mint az ország képviselője által legutóbb közölt célár. Abdullah király még 2008 novemberében beszélt arról, hogy véleménye szerint a 75 dolláros hordónkénti olajár fairnek minősíthető.
Az „arab tavasz” kibontakozása óta a térség országainak jelentős kiadásokkal járó lépéseket kellett tenniük annak érdekében, hogy stabilizálni tudják a belpolitikai helyzetet. Szaúd-Arábiában sikerült megakadályozni, hogy jelentős méretű elégedetlenségi hullám induljon el, azon az országban jelentős költségvetésű, 129 milliárd dolláros „reformprogramot” hirdettek.
Az elemzők egyik része ezt a költséges közhangulatot javító csomagot említi a szaúdi vezetés jelentősen megnövelt célárával összefüggésben. Egy helyi befektetési ház várakozásai szerint a szaúdi költségvetési kiadások 2012-ben 19%-kal emelkednek majd, ami az elmúlt hat év legnagyobb növekedését jelenti.
A Petroleum Policy Institute elemzője viszont megemlíti, hogy az OPEC-en belül konszenzus uralkodik a 100 dolláros árszint körül. Ez az a szint, amelynél a legtöbb ország képes menedzselni a költségvetését, és amely mellett tér nyílik az új olajipari beruházások számára.

A Jadwa szaúdi beruházási cég szerint az arab világ legnagyobb gazdaságának 74 dolláros olajárra - 70 dollár körüli WTI árra és 78 dolláros Brent árra - van szüksége ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen az ország idei költségvetése. A tavalyi költségvetés kidolgozásakor 56 dolláros olajárat vettek alapul. Január 16-án röviddel 13.30 óra előtt a Brent ára 38 cent emelkedéssel 110,82 dolláron állt. 
 
(A hiradó.hu és a portfolio.hu alapján)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése