2011. december 21., szerda

Bedőlhet-e a kínai gazdaság?


Amerikai liberális aggodalmak

és gyors kínai válasz

 

Egy-másfél hónapja még arról szóltak a hírek, hogy Kína újabb és újabb területen hagyja le az USA-t, hogy az európai gazdaság felvirágoztatásához kínai segítséget remélnek, hogy – a nemzeti fejlesztési miniszter vezetésével - Magyarországrólis küldöttség járt az ázsiai országban. Most viszont a The New York Times hasábjain egy ismert liberális közgazdász arról elmélkedik, hogy Kína nem is olyan stabil, „bedőlhet”. Wen Jiabao kínai miniszterelnök mintegy erre reagálva kijelentette: „Kína gazdasági növekedése egész évben lassult, de még az idei legalacsonyabb növekedés, a harmadik negyedéves 9,1 százalék is jóval a világátlag felett van.” Hogy kinek van (vagy lesz) igaza, azt ma még nem lehet tudni. De a következő, a 2012-es esztendő nyilván sok mindenre választ ad majd…
Előbb azonban lássuk a két említett írást: 
 

„Kína bedőlhet”:

Krugman meghúzná

a vészharangot

2011. december 21., szerda, 11:22
Kína „bedőlésének” lehetőségét veti fel a The New York Times hasábjain a lap nagy tekintélyű publicistája, a Nobel-díjas Paul Krugman.

A helyzet általános jellemzőit összefoglalva felidézi: az utóbbi idő növekedése a magasra szökő ingatlanárak által ösztönzött nagyszabású építkezési fellendülés eredménye, és magán viseli a buborék valamennyi klasszikus jegyét. Gyorsan nőtt a hitelállomány - és a növekedés jelentős része nem a hagyományos banktevékenység eredménye, hanem inkább szabályozatlan „árnyékbankolásé”, amely fölött a kormány nem gyakorol ellenőrzést és nem támaszkodik kormánygaranciákra sem. Most a buborék kipukkad - és okkal lehet tartani pénzügyi és gazdasági válságtól.

Veszélyzóna
Mindez az 1980-as évek végének Japánjára vagy 2007-es az Egyesült Államokra is jellemző lehetne, „de ezúttal, írja a szerző, Kínáról van szó, amely egyre inkább új veszélyzónává válik egy olyan világgazdaságban, amelynek manapság egyáltalán nincs szüksége erre”.
Krugman megjegyzi, hogy óvakodott a kínai helyzet mérlegelésétől, mert nagyon nehéz megbízható adatokra támaszkodni. Mint írja, „minden gazdasági statisztikát legjobb esetben is csak a tudományos-fantasztikus irodalom különösen unalmas formájának lehet tekinteni, de a kínai számok még a többinél is inkább fikciónak látszanak”. Ami a szakértőket illeti, kettő sincs, aki egyetértene. Csakhogy ma a hivatalos számok is aggasztóak, és „a legújabb hírek elég drámaiak ahhoz, hogy meghúzzuk a vészharangot”.
 
Fotó: AP
Az elemző az utóbbi évtized legszembetűnőbb vonásának azt tekinti, hogy a háztartások fogyasztása, bár nőtt, elmaradt az általános növekedéstől. A  GDP mintegy 35 százalékát adja a lakossági fogyasztás, ami az Egyesült Államokban regisztrált aránynak mintegy a felét jelenti. Akkor ki veszi meg Kína termékeit és szolgáltatásait? A válasz egy része az, hogy mi (a külvilág). Ahogy a gazdaság fogyasztói oldala gyengült, Kína növekvő arányban támaszkodott a kereskedelmi többletre, hogy fenntartsa a gyáripart. „De Kína szempontjából még fontosabb történet a beruházási kiadások növekedése, ezek részaránya mára elérte a GDP csaknem a felét”.

Ingatlan-boom buborék
A logikus kérdés az, hogy a viszonylag alacsony fogyasztás mellett mi ösztönözte a beruházásokat? A válasz pedig alapvetően az, hogy az egyre halványuló ingatlanbuborék. Az ingatlan beruházások aránya 2000 óta csaknem a kétszeresére nőtt a kínai GDP-ben és így több mint a felét adta a felhalmozások teljes növekedésének. Az is biztosra vehető, hogy a növekedés további részének java is olyan cégektől ered, amelyek a virágzó építőipar teljesítményére alapozva bővítették tevékenységüket - vélekedik az amerikai közgazdász.
Az ingatlan-boom buborék-jellegére utalt nem csupán az árak növekedése, hanem az a spekulációs láz is, amely olyannyira ismerős a néhány évvel ezelőtti amerikai eseményekből is, például a floridai part menti térségek példájából. Ugyanakkor a részletek nagyon eltérnek, az amerikai gyakorlattól, amely tekintélyes Wall Street-i cégeket és bonyolult pénzügyi eszközöket igényelt, míg a kínai illegális bankokat sőt zálogműveleteket is felhasznált. Az eredmények azonban hasonlítanak: akárcsak néhány évvel ezelőtt Amerikában, Kínában is sokkal sebezhetőbb lehet a pénzügyi rendszer, mint azt a hagyományos banktevékenységről szóló adatok mutatják - vélekedik Krugman.
Most a buborék láthatóan kipukkad, de egyes kommentátorok szerint nem kell aggódni, mert Kínának erős és intelligens vezetői vannak, akik mindent meg fognak tenni a helyzet orvoslására. Noha  ritkán mondják ki nyíltan,  sokan azt gondolhatják: Kína meg is teheti, amit akar, mert nem kell tekintettel lennie a demokratikus finomságokra.

Zavarba ejtő üzenetek
Ez azonban erősen emlékezteti Paul Krugmant arra, hogy az 1980-as években hasonlóan megnyugtató magyarázatok érkeztek Japánból, ahol a pénzügyminisztérium briliáns bürokratái úgymond mindent kézben tartottak. Aztán azt hallhatta a világ, hogy Amerika soha, de soha nem fogja elkövetni azokat a hibákat, amelyek Japán „elvesztett évtizedéhez” vezettek, „miközben a Csendes-Óceán túlsó partján valójában még rosszabbul jártak el, mint annak idején Japán” - jegyzi meg a szerző.
Krugman szerint a kínai vezetők gazdaságpolitikai üzenetei meglehetősen zavarba ejtőek. A külföldiek elleni kirohanások, vagy az amerikai gyártmányú autókra kivetett büntető vámok „egyáltalán nem fogják segíteni a kínai gazdaságot, de megmérgezhetik a kereskedelmi kapcsolatokat”.
Arról viszont sok történet szól, hogy a kínai kormány nem kényszerítheti ki a törvényesség uralmát, ellene dolgozik az átható korrupció, ami azzal jár, hogy ami a helyi szinten a valóságban történik, nem nagyon hasonlít arra, amit Pekingből elrendeltek.
Annak leszögezése mellett, hogy maga is reméli, feleslegesen kiált riadót, Krugman úgy véli, van elég ok az aggodalomra. „A kínai történet túlságosan hasonlít azokra az összeomlásokra, amelyeknek másfelé már tanúi voltunk. A világgazdaságnak, amelyet már komolyan megvisel az európai zűrzavar, igazán nincs szüksége egy új válság-epicentrumra” - fejezi be írását a Nobel-díjas szerző.
  (hvg)

٭

Kína le tudja küzdeni

a gazdasági kihívásokat

Wen Jiabao kínai miniszterelnök arra szólította fel a kínaiakat, hogy a gazdasági fejlődés „bonyolult és nehéz" kilátásai ellenére továbbra is bízzanak abban, hogy az ország le tudja küzdeni a kihívásokat. – írja mintegy a Paul Krugman féle cikkre válaszul a China Radio International (CRI)
„Miként 2008 novemberében, most is nehézségekkel nézünk szembe, amelyeket azonban kemény munkával legyőzhetünk” – mondta Wen Jiabao a keleti Jiangsu tartományban tett szemleútja során.
Wen Jiabao elmondta, hogy Kína exportjának növekedése egyre gyorsuló mértékben lassul, különösen az utóbbi három hónapban. Ugyanakkor a belső kereslet is visszaesik, viszont növekednek a költségek, és a lassuló gazdasági növekedés a magas inflációval együtt nagy nyomást jelentenek, ami miatt a makrogazdasági kiigazítások különösen nehézzé váltak.
Mindezek ellenére Kína gazdasági fejlődése jelenleg „általában véve jó állapotban van”, mondta a kínai miniszterelnök, aki rámutatott, hogy ugyan Kína gazdasági növekedése egész évben lassult, de még az idei legalacsonyabb növekedés, a harmadik negyedéves 9,1 százalék is jóval a világátlag felett van.

٭
 
További olvasnivalók (bibliográfia) a kínai gazdaság alakulásáról:
 

7 megjegyzés:

  1. Egy korábbi hír: 2007-ben Kína lett a világ legnagyobb exportőre, s előnye az Egyesült Államokhoz képest továbbra is gyorsan nő...
    http://nagyugras.blog.hu/2008/w36

    VálaszTörlés
  2. Kína légi háborúval fenyeget
    Kína csütörtökön bírálta az Európai Bíróság döntését, hogy díjat kell szedni a légitársaságoktól európai járataik után írja az MTI-re hivatkozva a kisalföld.hu (http://www.kisalfold.hu/kulfold_hirek/kina_legi_haboruval_fenyeget/2255762/)
    Kína csütörtökön bírálta az Európai Bíróság döntését, hogy díjat kell szedni a légitársaságoktól európai járataik után, ez a "zöld korlát" kereskedelmi háborút okozhat - írta az Új Kína hírügynökség.
    "Ez valójában kereskedelemkorlátozás a környezetvédelem nevében, és nagy csapás az utasokra és a nemzetközi légi közlekedésre. Nehéz lesz elkerülni a kereskedelmi háborút emiatt a széndioxidadó miatt" - írta a hivatalos kínai hírügynökség.
    Az Európai Bíróság szerdán elutasította több amerikai légitársaság keresetét, amelyet az ellen adtak be, hogy az EU-rendtartás szén-dioxid kibocsátási korlátot érvényesít minden légitársaságra, amely Európába vagy onnan indít légijáratokat, illetve január elsejétől engedélyek vásárlására kötelezi őket az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerében.
    Az Új Kína által idézett szakmai becslések szerint az intézkedés 800 millió jüanba (123 millió dollárba) kerül a kínai légitársaságoknak az első évben, és ez 2020-ig a háromszorosára nőhet.

    VálaszTörlés
  3. Kína 50 milliárd dolláros tőkeinjekciót ad alapjának
    2011. december 23.
    A Reuters információi szerint Kína hamarosan bejelentheti, hogy a CIC állami tulajdonú alapját 50 milliárd dolláros tőkeinjekcióval látja el. A 2007-ben alapított China Investment Corporation-t Kína külföldi befektetésekre használja.
    http://privatbankar.hu/befalap/kina-50-milliard-dollaros-tokeinjekciot-ad-alapjanak-243214

    VálaszTörlés
  4. Új, óránként 500 kilométeres sebességre is képes tesztvonatot helyezett üzembe a hétvégén a legnagyobb kínai vasútgyártó vállalat, a CSR Corp Ltd. - közölte a társaság hétfőn. (2011.dec.26-án)
    http://hetivalasz.hu/vilag/a-formajat-egy-osi-kinai-kard-inspiralta-44399

    VálaszTörlés
  5. Kína lenyomja Amerikát az űrversenyben
    http://index.hu/tudomany/urkutatas/2011/12/27/kina_lenyomja_amerikat/

    VálaszTörlés
  6. Az űrben kémkedik Amerika Kína után
    http://hvg.hu/Tudomany/20120105_kemkedes_ur_amerika_kina

    VálaszTörlés
  7. 2012. jan. 10. A Magyar Nemzet is amiatt aggódik, h "Lassult a kínai külkereskedelem növekedése" tavaly. http://mno.hu/gazdasag/lassult-a-a-kinai-kulkereskedelem-novekedese-1042414

    VálaszTörlés